Noi in Spania
 
alexandriongroup

Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an

zoom Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an

8 februarie 2018

Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în acest an, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați, estimează oamenii de afaceri și specialiștii chestionați pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pieței de muncă.

Întrebați privind criza de pe piața forței de muncă în acest an, 72% dintre respondenți au declarat că fenomenul se va amplifica în acest an, 22% estimează că situația va rămâne la același nivel ca și în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

„Criza, respectiv războiul pentru talente, se va amplifica în 2018. Sunt industrii unde specialiștii sunt putini, sunt industrii care se dezvoltă așa de repede încât piața nu face față. Războiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry și specialiști. De ce?  Piața nu este foarte educată din punct de vedere al resurselor umane, generația Y este o generaţie dificilă, greu de loializat, foarte interesată de mediul on-line”, a declarat, în cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager România și Bulgaria Kienbaum, liderul pieței de executive search în Germania.

Potrivit comunicatului care prezintă rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, consideră că decalajul dintre cererea de forță de muncă specializată și ofertă se va accentua, pe fondul creșterii emigrației, pe de o parte, și al angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Oamenii de afaceri și experții în resurse umane sunt îngrijorați și de impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an, dar și de perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulți spun că vor bulversa mediul de business.

O altă concluzie care se desprinde din Barometrul semestrial privind perspectivele pieței forței de muncă este aceea că anul 2018 va fi unul în care ofertele de muncă își vor diversifica tot mai mult paleta de servicii și nu va mai fi de ajuns doar un salariu bun pentru a angaja un profesionist.

„Întrebați care vor fi principalele avantaje care vor face diferența între ofertele companiilor, în 2018, 68% dintre cei chestionați au menționat pachetul salarial, 54% au amintit de soliditatea firmei, iar 40% au indicat serviciile suplimentare puse la dispoziția angajaților (traininguri, participări la evenimente etc.). Flexibilitatea programului de lucru (23%) și posibilitatea de dezvoltare și promovare profesională (19%) s-au aflat, de asemenea, pe lista celor mai importante avantaje menționate de oamenii de afaceri și experții HR”, arată comunicatul.

În context, Alexandru Bălţat, managerul Train Your Brain, arată că investiția în dezvoltarea personală a devenit mult mai importantă, la un anumit nivel, decât câștigul salarial.

Potrivit Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă, realizat de Train Your Brain și Frames Media Network, domeniile care vor atrage cea mai dinamică evoluție pe piața de HR în acest an vor fi IT-ul și retailul.

74% dintre managerii chestionați consideră că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane. Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).

Barometrul a fost realizat pe un grup de 150 de oameni de afaceri și experți HR în perioada 15 decembrie 2017-20 ianuarie 2018.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: