Noi in Spania
 
alexandriongroup

Problema nu mai este doar că o parte din români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii

zoom Problema nu mai este doar că o parte din români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii

7 iunie 2018

Migrația este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă România în acest moment, alături de lipsa infrastructurii. Cu toate acestea, ca în orice problemă, există o oportunitate: întoarcerea românilor ar putea aduce un bagaj civic care să schimbe mentalități, a spus Felix Pătrășcanu, fondator FAN Courier, în cadrul prezentării proiectului RePatriot, inițiat de fundația Romanian Business Leaders (RBL).

„Problema deja nu mai este doar că o parte de români au plecat, problema este că pleacă tot timpul oamenii, iar ritmul  de întoarcere este foarte redus, în timp ce statisticile si prognozele arată destul de prost. Este ignorată cumva această problemă și este ignorată și oportunitatea. Aceste milioane de români sunt o bogăție. Dacă evaluăm experiența acumulată, poate fi cea mai importantă bogăție a României. Criza forței de muncă este mai gravă de cât cea economică, o criză economică dispare în câțiva ani, în schimb depopularea României este foarte gravă, oamenii iau greu hotărârea de a se mai întoarce”, a spus în cadrul evenimentului Marius Bostan, inițiator RePatriot.

Marius Bostan a spus că RePatriot face un apel către administrația publică să își îndrepte atenția către această resursă, iar în acest sens a fost redactată o scrisoare.

„Nu poți avea o strategie de dezvoltare locală fără să ții cont de o resursă sau oportunitate, care este viața. Să vă uitați pe toate strategiile de dezvoltare locală, în 99% dintre ele este ignorată cea mai mare resursă a României (populația n.r.). E ca și cum nu ar exista, ca și cum nu există un plămân al României. Noi le dăm câteva idei și, în același timp, le oferim disponibilitatea noastră de a sprijini prin cunoștințe, expertiză, promovarea localităților și ceea ce fac în legătură cu viața. Dacă acești edili sunt interesați, înțeleg ceea ce scriem noi și citesc cele 3-4 pagini, pot deschide un proiect remarcabil la 100 de ani, un proiect Centenar remarcabil”, a afirmat Bostan.

Conform unor informații prezentate în cadrul evenimentului, un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite arată că 3,4 milioane români au plecat din țară între 2007 - 2017, fiind vorba despre 17% din populația țării.

Unu din cinci români apți de muncă locuiește în alt stat UE

Aproape o cincime (19,7%) dintre cetățenii români cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani avea, în 2017, rezidența în alt stat membru al Uniunii Europene, potrivit oficiului de statistică a UE, Eurostat.

Procentul românilor de vârstă activă ce locuiesc în altă țară UE este de departe cea mai ridicată în rândul statelor europene. Pe locul doi în topul Eurostat se află Lituania (15% dintre cetățenii acestei țări în vârstă de 20-64 de ani își au rezidența în alt stat UE), urmează apoi Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) și Bulgaria (12,5%).

La celălalt capăt al spectrului, cetățenii germani sunt cel mai puțin mobili (doar 1% dintre oamenii activi locuiesc în alt stat UE). Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu 1,3%) au, de asemenea, un procent redus de cetățeni cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani care să locuiască în alt stat.

La nivelul UE, mobilitatea cetățenilor a crescut în ultimul deceniu. Circa 3,8% dintre europenii aflați în activitate (20-64 ani) au rezidența în alt stat decât cel a cărui cetățenie o dețin. În urmă cu zece ani, procentul era de doar 2,5%.

Pe parcursul ultimului deceniu, ponderea românilor care s-au mutat în alt stat a crescut cu 12,3 puncte procentuale (de la 7,4% în 2007), cea mai mare creștere din UE.

RePatriot este un program inițiat de fundația Romanian Busines Leaders care încurajează întoarcerea românilor în țară, în vederea practicării antreprenoriatului. RePatriot oferă consultanță în legătură cu capitalul necesar afacerii, oportunitățile din România, posibilitățile de accesare a fondurilor rambursabile sau nerambursabile, dar și experiența partenerilor RBL din România.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: