Noi in Spania
 

Drumul care tranzitează cel mai important bazin legumicol al ţării, reabilitat cu bani europeni

zoom Drumul care tranzitează cel mai important bazin legumicol al ţării, reabilitat cu bani europeni

7 februarie 2019

Şoseaua care tranzitează cel mai important bazin legumicol al ţării, în Galaţi, este reabilitată cu fonduri europene, printr-un proiect care vizează modernizarea Drumului Judeţean 251, folosit de transportatorii care iau legumele din judeţ şi le transportă în toată ţară.

Segmentul de drum pe care au început lucrările trece prin mijlocul bazinului legumicol, inclusiv prin comuna gălăţeană Matca, cunoscută pentru producţia de legume.

Şoseaua este folosită de şoferii de camion care pleacă din bazinul legumicol către pieţele de desfacere, dar şi de agricultorii care merg frecvent la instituţiile din oraşul Galaţi pentru a rezolva problemele birocratice legate de activitatea lor. Şoseaua nu a mai fost reparată de foarte mulţi ani şi în permanenţă a reprezentat un motiv de supărare pentru transportatorii şi agricultorii care investesc sume importante de bani în reparaţiile auto.

„Este un lucru foarte bun. Noi, fermierii din Matca, aşteptam de mult ca acest drum să fie reabilitat. Comuna noastră este recunoscută în toată ţara, avem cel mai important bazin legumicol, de aceea este important ca drumul să fie asfaltat, să nu mai călcăm cu maşinile prin gropi. De-a lungul anilor, acest drum a fost doar peticit, cârpit pe alocuri. Noi mătcaşii mergem foarte des pe acest drum, trebuie să mergem cu diverse documente la Apia, la Direcţia de Agricultură Galaţi. Şi camioanele, tirurile care pleaca din Matca spre Galaţi şi Tulcea trec pe aici”, a explicat, corespondentului Mediafax, agricultorul Giani Filimon.

Lucrările de reabilitare şi modernizare ale DJ 251, Smârdan-Matca, au început săptămâna aceasta, în prima fază fiind vizată o porţiune de drum lungă de 28 de kilometri. Este vorba despre o investiţie de 68 de milioane de lei, care a demarat cu extinderea părţii carosabile pe porţiunea dintre localităţile gălăţene Matca-Valea Mărului-Cudalbi şi cu realizarea sensului giratoriu de la intrarea în comuna Valea Mărului.

De asemenea, în această perioadă sunt realizate depozitele de piatră spartă de carieră, astfel încât să poată începe şi lucrările de consolidare a fundaţiei drumului.

Este un drum foarte folosit, de aceea reprezintă un proiect major. La început, vorbim despre 28 de km de pe DJ251, aceştia vor fi reabilitaţi. Este un proiect complex care presupune consolidarea fundaţiei drumului, modernizarea părţii carosabile şi a tuturor podurilor şi podeţelor de pe traseu. Când se va ajunge la etapa asfaltării se va folosi o mixtură asfaltică cu polimeri, care întârzie apariţia fisurilor, are un grad crescut de rezistenţă la variaţiile extreme de temperatură şi reduce zgomotul din trafic”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

La finalul lucrării, „Drumul mătcaşilor” va avea piste de bicicletă, trotuare, rampe de acces şi staţii pentru transportul public. De asemenea, vor fi refăcute sau instalate elemente destinate siguranţei circulaţiei, precum parapetele de tip semigreu şi greu, marcajele şi indicatoarele rutiere şi stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: