Noi in Spania
 
alexandriongroup

O nouă referință pentru creditele în lei

zoom O nouă referință pentru creditele în lei

9 mai 2019

Banca Națională a României a publicat primul indice de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor pentru împrumuturile în lei. Indicele a fost calculat de banca centrală la 2,36% pentru trimestrul IV 2018.

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic).

Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor este publicat începând din 2 mai și este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Nivelul comunicat joia trecută pentru noul indice, de 2,36%, este mai mic decât nivelul ROBOR – ratele dobânzilor de pe piețele monetare interbancare la depozitele plasate –  calculat tot de BNR. ROBOR la 3 luni în ziua de 2 mai era 3,32%, în scădere de la 3,37% pe 30 aprilie, în timp ce ROBOR la 6 luni a fost calculat la 3,39% (față de 3,42% pe 30 aprilie).

Nivelul de 2,36% aferent trimestrului patru din 2018, este mai mic și decât media cotațiilor zilnice ROBOR la 3 luni din perioada octombrie-decembrie, care a fost de circa 3,17%.

BNR publică indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor, care a fost introdus prin Ordonanța de Urgență 19/2019, actul normativ care a modificat OUG 114/2018 care a introdus o taxă pe activele bancare, calculată în funcție de nivelul dobânzilor interbancare.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: