Noi in Spania http://www.noiinspania.com http://www.noiinspania.com/rss/ ro Fri, 20 Apr 2018 04:16:07 +0300 http://www.noiinspania.com/00032864-Ministrul-pentru-Rom%C3%A2nii-de-Pretutindeni--Natalia-Elena-Intotero--%C3%8Emi-doresc-s%C4%83-consolidez-rela%C8%9Bia-cu-mediul-asociativ--pentru-c%C4%83-este-foarte-important%C4%83.html Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero: Îmi doresc să consolidez relația cu mediul asociativ, pentru că este foarte importantă Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei în perioada 13-16 aprilie. Pe durata deplasării, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului asociativ și cu reprezentanți ai cultelor. Programul Diaspora Start-up a fost un punct important pe agenda discuțiilor. Reprezentanții asociațiilor i-au semnalat dificultățile cu care se confruntă pentru a avea acces la acesta. Demnitarul a declarat că va prezenta informațiile culese colegilor din Ministerul Fondurilor Europene. „Am avut o discuție cu ministrul pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, și se studiază posibilitatea de a redeschide o linie de finanțare care să meargă înspre 200.000 de euro, chiar și cu simplificarea procedurilor de depunere a documentelor”, a anunțat Natalia-Elena Intotero. http://www.noiinspania.com/00032864-Ministrul-pentru-Rom%C3%A2nii-de-Pretutindeni--Natalia-Elena-Intotero--%C3%8Emi-doresc-s%C4%83-consolidez-rela%C8%9Bia-cu-mediul-asociativ--pentru-c%C4%83-este-foarte-important%C4%83.html // Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a efectuat o vizită de lucru în Regatul Spaniei în perioada 13-16 aprilie. Pe durata deplasării, demnitarul a avut întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale, ai mediului asociativ și cu reprezentanți ai cultelor.

În cadrul întrevederii pe care a avut-o, pe 13 aprilie, la Madrid, cu Marina del Corral Téllez, viceministru, secretar general pentru imigrație și emigrație în cadrul Ministerului Muncii și Securității Sociale din Spania, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a lansat propunerea semnării unui memorandum de colaborare între România și Regatul Spaniei, pentru a putea fi mai aproape de românii din Regat.  

Ministrul a mulțumit pentru sprijinul acordat comunității românești din Spania, dar și pentru buna colaborare cu Ambasada României în Regat.

Natalia Intotero s-a referit la rolul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), strategiile și programele aflate în derulare, la campania Informare acasă! Siguranță in lume!, ce va fi lansată în luna mai, și la programele pe care Guvernul le implementează în sprijinul românilor care și-ar dori să vină acasă.

Ministrul a supus atenției oficialului spaniol câteva propuneri de interes.

„În Spania, la Madrid, avem atașați pe probleme de muncă, afaceri interne, economie și apărare, în cadrul Ambasadei. Intenționăm să trimitem atașați și pe probleme de educație, diaspora, turism, astfel încât să fim mai aproape de români. Aș dori să vă lansez o propunere. România are în Spania a doua cea mai mare comunitate românească din diaspora. Ne-ar fi de mare folos sprijinul și expertiza dumneavoastră. Astfel, vă invit în România pentru semnarea unui memorandum de colaborare”, a precizat ministrul MRP.

Viceministrul Marina del Corral Téllez a acceptat propunerea unui memorandum, precizând că cele două țări au multe în comun, mai ales în contextul comunității de români din Regat, dar și a comunității spaniole în România, și a salutat preocuparea demnitarului român pentru informare.

Agenda primei zile din cadrul vizitei de lucru a ministrului Natalia-Elena Intotero în Spania a inclus și participarea la o clasă a Cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească la școala Seneca din Coslada.

Pe 14 aprilie, demnitarul a avut întrevederi cu Amparo Marco Gual, primarul orașului Castellón de la Plana, și cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană.

Nivelul ridicat de integrare al comunității românești locale, care nu este doar cea mai numeroasă comunitate de străini, ci și cea mai bine articulată din provincia Castellón, a reprezentat un subiect important de discuție pe agenda zilei.

Comunitatea românească din Spania reprezintă un vector al relațiilor bilaterale strategice dintre cele două țări, bazate și pe interesele comune legate de prezența în Spania a celei mai numeroase comunități de străini din afara granițelor. Numărul românilor rezidenți în Castellón de la Plana este de aproximativ 18.000-20.000 de persoane, iar în provincia Castellón, de circa 52.000 persoane. Este vorba de o comunitate tânără, aproape 90% dintre românii de aici având între 16 și 64 de ani.

„I-am mulțumit doamnei primar pentru sprijinul acordat comunității românești, pentru colaborarea pe care o are cu autoritățile române în cadrul parteneriatului de înfrățire cu orașul Târgoviște. MRP acordă o atenție deosebită programului Centenar prin Înfrățiri, tocmai pentru că este o modalitate prin care autoritățile din România pot fi mai aproape de românii noștri plecați din țară. Castellón este un exemplu de bună practică în acest sens”, a precizat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

De altfel, demnitarul și-a exprimat speranța că vizita primarului Amparo Marco Gual la Târgoviște (16 aprilie 2018) va aduce noi elemente pentru colaborarea dintre orașele înfrățite Castellón de la Plana și Târgoviște.

Tot sâmbăta trecută, ministrul Natalia Intotero s-a întâlnit cu mediul asociativ românesc din comunitatea valenciană. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată modalităților prin care Guvernul României, prin intermediul MRP, poate augmenta atât demersurile de sprijinire a comunității românești aflată în Peninsula Iberică, cât și oportunitățile puse la dispoziție de minister prin finanțări nerambursabile pentru proiecte dedicate păstrării și promovării identității românești. „Munca dumneavoastră este foarte importantă și că faceți lucruri frumoase cu multă dragoste pentru România. Sunteți ambasadori ai țării noastre și vă asigur de tot sprijinul nostru”, a adăugat demnitarul, în cadrul întâlnirii cu mediul asociativ.

În cadrul vizitei efectuate în Spania, ministrul Natalia-Elena Intotero a participat, pe 15 aprilie, la hirotonirea Arhimandritului Teofil Roman întru arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Slujba a avut loc la Catedrala Ortodoxă Română din Madrid.

„Peste 500 de români au participat la hirotonirea Arhimandritului Teofil, mulți îmbrăcați în port popular. A fost un moment cu totul aparte, care mi-a oferit ocazia să interacționez cu foarte mulți români. Oameni buni, integrați și care, iată, vor avea de astăzi un sprijin în plus, cu totul special, prin prezența Preasfințitului Teofil”, a precizat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a avut și o întâlnire cu mediul asociativ românesc din Spania, la sediul Ambasadei noastre din Madrid.

Programul Diaspora Start-up a fost un punct important pe agenda discuțiilor. Reprezentanții asociațiilor i-au semnalat dificultățile cu care se confruntă pentru a avea acces la acesta.

Demnitarul a declarat că va prezenta informațiile culese colegilor din Ministerul Fondurilor Europene. „Am avut o discuție cu ministrul pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, și se studiază posibilitatea de a redeschide o linie de finanțare care să meargă înspre 200.000 de euro, chiar și cu simplificarea procedurilor de depunere a documentelor”, a anunțat Natalia-Elena Intotero.

A declarat că o prioritate a ministerului pe care îl conduce, mai ales în acest an centenar, este „de a sprijini înfrățirea unui număr cât mai mare de localități și consilii județene din România cu unități administrativ-teritoriale similare din țările cu comunități numeroase de români”. „Este foarte important să existe acest schimb de experiență între unitatea administrativ-teritorială din România de unde sunt români foarte mulți cu unitatea administrativ-teritorială din Spania, de exemplu, pentru a reuși, împreună, să vină în sprijinul conaționalilor noștri”.

Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, prezent la eveniment, a adăugat că „nu ar fi rău să veniți chiar dumneavoastră spre Ambasadă, spre consulatele din circumscripțiile de care aparțineți, cu idei de înfrățiri cu orașe din Spania și localități din România”. Ambasadorul nostru la Madrid a reamintit că luna trecută comunitatea autonomă Rioja s-a înfrățit cu județul Buzău și a anunțat că „avem un proiect de înfrățire a Madridului cu Bucureștiul”.      

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a atras atenția asupra faptului că „avem o problemă foarte mare cu repatrierile. Dacă conaționalii noștri ar conștientiza cât este de important în momentul în care pleci într-o călătorie, pe lângă biletul achitat, să plătești și acea taxă de asigurare, nu ne-am mai lovi de acele probleme cu repatrierea – ne lovim și noi, ca Stat român, dar se lovesc, în special, familiile persoanelor decedate, și, din păcate, avem foarte multe cazuri de decese în țările din UE. Știm cu toții cât de costisitor este un astfel de necaz, în afară de tragedia în sine”. În acest sens, Natalia-Elena Intotero a informat că ministerul pe care îl conduce va derula campanii de informare. 

„Relația cu mediul asociativ este foarte importantă. Îmi doresc să consolidez această relație, astfel încât membrii comunității să reprezinte portavocea noastră în comunitățile de români. Înființarea de noi asociații, alături de consolidarea și susținerea celor existente, precum și federalizarea acestora, ne vor face, consider eu, mai puternici și mai vocali în statele de reședință și trebuie să urmărim îndeplinirea acestor obiective. Mă bucură faptul că multe asociații românești au o colaborare strânsă nu numai cu autoritățile spaniole locale sau regionale, ci și cu alte asociații din localitățile sau zonele unde își desfășoară activitatea. Acesta este încă un aspect care denotă buna integrare socială și relațiile de prietenie și bună vecinătate pe care rezidenții români le au cu membrii comunității spaniole și cu celelalte comunități de străini rezidenți în Spania. Românii care trăiesc în străinătate sunt oameni apreciați, care s-au integrat armonios în comunitățile din țările de reședință. Avem oameni deosebit de valoroși care fac cinste României și declară cu demnitate faptul că sunt români. Cu sprijinul nostru, al Ambasadei și prin implicarea voastră vom contribui cu adevărat la realizarea proiectelor asumate de asociații. Ne propunem să fim mai aproape de români și să le oferim, oriunde s-ar afla, o parte de România”, le-a declarat ministrul Intotero reprezentanților asociațiilor prezenți la întâlnire.

         

 

 

 

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:00 +0300
http://www.noiinspania.com/00052865-Pensia-de-urma%C8%99-primit%C4%83-de-so%C8%9Bul-supravie%C8%9Buitor.html Pensia de urmaș primită de soțul supraviețuitor Ajutoarele pentru moarte și supraviețuire sunt destinate compensării situației de nevoie economică produsă, pentru anumite persoane, de decesul altora. Cine dă dreptul la pensia de urmaș pentru soțul supraviețuitor (pensión de viudedad) / Condiții: ... http://www.noiinspania.com/00052865-Pensia-de-urma%C8%99-primit%C4%83-de-so%C8%9Bul-supravie%C8%9Buitor.html // Ajutoarele pentru moarte și supraviețuire sunt destinate compensării situației de nevoie economică produsă, pentru anumite persoane, de decesul altora. 

Fără a fi afectat ce este stabilit în prima dispoziție adițională din Legea Organică 1/2004, de pe 28 decembrie, cu Măsuri de protecție integrală față de violența de gen, nu va putea avea condiția de beneficiar al ajutoarelor pentru moarte și supraviețuire care i-ar putea corespunde, persoana care a fost condamnată prin sentință definitivă pentru comiterea unui delict de omucidere în oricare dintre formele acestuia, când victima este subiectul ce cauzează ajutorul.      

Organismul administrativ va întrerupe plata ajutoarelor pentru moarte și supraviețuire recunoscute în cazul în care se pronunță o decizie judecătorească din care rezultă că subiectul cercetat este responsabil de un delict de omucidere în oricare din formele sale, dacă victima este subiectul ce cauzează ajutorul.    

Cine dă dreptul la pensia de urmaș pentru soțul supraviețuitor (pensión de viudedad) / Condiții

- Persoanele integrate în Regimul General în sistemul de Securitate Socială, afiliate și en alta sau într-o situație asimilată celei de alta, care au perioada minimă de cotizare cerută:     

> Dacă decesul este cauzat de o boală comună: 500 de zile în cadrul unei perioade neîntrerupte de cinci ani imediat anteriori decesului sau datei la care a încetat obligația de a cotiza, dacă persoana ce cauzează ajutorul era în situație de alta sau într-o situație asimilată celei de alta, fără obligația de a cotiza.

Totuși, se suprimă condiția de cotizare pentru ajutoarele pentru orfani dacă atunci când a decedat persoana ce cauzează ajutorul aceasta era în situație de alta sau într-un caz asimilat celui de alta.     

În cazul lucrătorilor cu contracte de muncă parțiale, pentru dovedirea cotizării cerute, începând cu data de 4 august 2013, se aplică regulile stabilite în Decretul Regal-lege 11/2013, de pe 2 august.  

În acest sens, când este vorba de lucrători incluși în Sistema especial para empleados de hogar, din 2012 până în 2018, orele efectiv muncite în acest sistem vor fi stabilite în funcție de bazele de cotizare la care se referă dispoziția tranzitorie nr. 16 din Ley General de la Seguridad Social (LGSS), împărțite la cuantumul stabilit pentru baza minimă de ore din Regimul General de către Ley de Presupuestos Generales del Estado pentru fiecare dintre acești ani.  

> Dacă decesul este cauzat de un accident, de muncă sau nu, ori de o boală profesională, nu se cere o perioadă prealabilă de cotizare.   

> Nu se cere nici o perioadă prealabilă de cotizare nici pentru ajutorul de deces.

- Persoanele care la data decesului nu sunt în situație de alta sau într-una asimilată celei de alta vor cauza dreptul la pensie cu condiția să aibă o perioadă minimă de cotizare de 15 ani.

În nici un caz nu va exista dreptul la primirea sumelor corespunzătoare anilor de dinainte de 1 ianuarie 1999.

- Persoanele care primesc subsidii  pentru incapacitate temporară, risc în timpul sarcinii, maternitate, paternitate sau risc pe durata alăptării naturale, care au perioada de cotizare stabilită în cazul lor.   

- Pensionarii (pensionistas de jubilación) în modalitatea contributivă.

- Pensionarii în urma unei incapacități permanente. Se consideră morți în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale cei care au recunoscută ca urmare a  acestor riscuri (contingencias) o incapacitate permanentă absolută ori condiția de gran inválido.  

- Lucrătorii care și-au întrerupt munca cu drept de pensie (pensión de jubilación) în modalitatea contributivă și decedează fără să o fi solicitat.

- Lucrătorii dispăruți ca urmare a unui accident, de muncă sau nu, în circumstanțe care fac posibil decesul lor, și despre care nu au apărut vești pe o perioadă de 90 de zile naturale de la accident. În acest caz, nu apare niciodată dreptul la ajutor de deces.   

- Lucrătorii cu drept la pensie pentru incapacitate permanentă totală care au optat pentru indemnizația specială a tanto alzado pentru persoanele sub vârsta de 60 de ani.   

Beneficiari / condiții

Pe lângă condițiile generale (afiliere, alta și cotizare) cerute persoanei care dă dreptul, în fiecare situație, la pensia de urmaș pentru soțul supraviețuitor, beneficiarii trebuie să dovedească alte cerințe specifice în anumite situații.  

- Soțul supraviețuitor, în cazul decesului derivat dintr-o boală comună anterioară căsătoriei, va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

> Să aibă copii comuni.

> Căsătoria să fi avut loc cu cel puțin un an înainte de deces. Nu se va cere această durată a relației de căsătorie când la data când a avut loc aceasta se dovedește o perioadă de conviețuire cu persoana care dă dreptul la pensie (el causante) în cadrul unei uniuni consensuale (pareja de hecho), care, adunată la durata căsătoriei, a depășit doi ani. 

Când soțul nu îndeplinește niciuna dintre aceste condiții, va putea beneficia de un ajutor temporar pentru văduvie, cu condiția să îndeplinească restul cerințelor.        

- Cei separați judiciar ori divorțați, cu condiția ca în acest ultim caz să nu se fi căsătorit ulterior sau să nu fie în cadrul unei uniuni consensuale, când au dreptul la pensia compensatorie la care se referă art. 97 din Codul Civil și aceasta nu li se mai dă ca urmare a decesului persoanei care le-a dat acest drept. De la 1 ianuarie 2010, în cazul în care cuantumul pensiei de urmaș pentru soțul supraviețuitor este mai mare decât pensia compensatoare, aceasta se va micșora până la atingerea cuantumului acesteia din urmă.    

Pentru a se considera îndeplinită condiția de beneficiar al pensiei compensatoare, față de  care se condiționează accesul la pensia de văduvie în cazurile de separare judiciară și divorț, va fi necesar doar:

1. Ca solicitantul pensiei de urmaș pentru soțul supraviețuitor, separat ori divorțat al celui decedat, să figureze drept beneficiar al pensiei compensatoare în sentința în cauză.   

2. Ca acest drept să nu fi dispărut ca urmare a uneia dintre cauzele stabilite în articolul 101 din Codul Civil, sau ca, fiind vorba de o altă pensie echivalentă, să continue să fie valabil la data faptului cauzator (se va considera dovedit prin declarație de responsabilitate a solicitantului).     

3. Pensia compensatoare stabilită în sentință și regulile ce s-au stabilit în aceasta vor fi avute în vedere pentru limitarea prevăzută a pensiei de urmaș pentru soțul supraviețuitor  (și cu privire la această parte persoana interesată se poate pronunța printr-o declarație de responsabilitate, putând intermedia în ceea ce privește cuantumul și bazele pentru actualizarea acesteia).

În orice caz, vor avea dreptul la pensie de urmaș pentru soțul supraviețuitor, chiar dacă nu sunt acreedoras de la pensión compensatoria, femeile care pot dovedi că au fost victime ale violenței de gen în momentul separării judiciare ori a divorțului prin sentință definitivă, sau arhivare a cauzei ca urmare a dispariției responsabilității penale din cauza decesului; în lipsa unei sentințe, prin ordinul de protecție emis în favoarea lor ori prin raportul Procuraturii în care se menționează existența unor indicii de violență de gen, cât și prin orice dovadă admisă de Drept (aplicabilă deceselor produse după 1 ianuarie 2008).      

Când separarea judiciară sau divorțul este de dinaintea datei de 1 ianuarie 2008, recunoașterea dreptului la pensie nu va fi condiționată de faptul ca persoana divorțată ori separată judiciar să fie beneficiară a pensiei compensatoare cu condiția ca:     

- între data divorțului ori a separării judiciare și data decesului persoanei care dă dreptul la pensie să nu fi trecut mai mult de zece ani.   

- relația de căsătorie să fi avut o durată de cel puțin zece ani.

- în plus, să îndeplinească una dintre condițiile următoare: ori existența unor copii comuni din căsătorie; ori ca beneficiarul să aibă peste 50 de ani la data decesului persoanei care dă dreptul la pensie.  

Cuantumul pensiei rezultate se va calcula conform normativei în vigoare înainte de 1 ianuarie 2008 (intrarea în vigoare a Legii 40/2007, de pe 4 decembrie).

Cele menționate anterior se aplică și deceselor produse în perioada 1 ianuarie 2008-31 decembrie 2009, cu condiția ca divorțul ori separarea judiciară să se fi produs înainte de 1 ianuarie 2008.     

Persoana divorțată sau separată judiciar ce a fost deudora de la pensión compensatoria nu va avea dreptul la pensie de urmaș pentru soțul supraviețuitor.  

Începând cu 1 ianuarie 2013, vor avea dreptul la pensie și persoanele divorțate ori separate judiciar înainte de 1 ianuarie 2008, care nu au fost beneficiare ale pensiei compensatorii, chiar dacă nu îndeplinesc celelalte condiții cerute în dispoziția tranzitorie nr. 18 (ca între data divorțului sau separării și decesul persoanei care dă dreptul la pensie să nu fi trecut mai mult de zece ani; ca perioada căsătoriei să fie de cel puțin zece ani, să existe copii comuni) cu condiția:

- să aibă 65 de ani sau mai mult,

- să nu aibă dreptul la o altă pensie publică și

- durata căsătoriei cu persoana care dă dreptul la pensie să nu fie mai mică de 15 ani.

- Supraviețuitorul a cărui căsătorie a fost declarată nulă, căruia i s-a recunoscut dreptul la indemnizația prevăzută în art. 98 din Codul Civil, cu condiția să nu se fi căsătorit din nou ori să facă parte dintr-o uniune consensuală dovedită conform legii.

- Supraviețuitorul uniunii consensuale, cu condiția să dovedească: 

> Că decesul a avut loc după data de 1 ianuarie 2008.

> Înscrierea uniunii consensuale în unul dintre registrele specifice ce există în comunitățile autonome sau primăria localității unde are rezidența sau înscrierea unui document public în care se menționează constituirea perechii în cauză, în ambele cazuri, cu cel puțin doi ani înainte de data decesului persoanei ce dă dreptul la pensie.    

> Conviețuirea stabilă și publică cu caracter imediat înaintea decesului persoanei care dă dreptul la pensie, cu o durată neîntreruptă nu mai mică de cinci ani.

> Ca, pe perioada de conviețuire, niciunui membru al perechii să nu i se fi interzis să se căsătorească sau niciunul dintre membrii perechii să nu fi fost căsătorit cu o altă persoană. 

> Ca veniturile sale:

- pe durata anului natural anterior decesului să nu fi ajuns la 50% din suma celor proprii plus cele ale persoanei care dă dreptul la pensie primite în aceeași perioadă, sau 25% în cazul inexistenței copiilor comuni cu drept de pensie de orfan.  

- sau alternativ să fie mai mici de 1,5 ori decât cuantumul salariului minim interprofesional (SMI) în vigoare în momentul decesului, condiție ce trebuie îndeplinită atât în momentul faptului cauzator, cât și cât timp se primește. Limita indicată va crește cu 0,5 ori față de cuantumul SMI în vigoare pentru fiecare copil în comun cu drept la pensie de orfan care conviețuiește cu supraviețuitorul.

Mai multe informații, pe http://www.seg-social.es

 

                                                                                                    Continuă

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:01 +0300
http://www.noiinspania.com/00132866-Num%C4%83rul-585.html Numărul 585 În acest număr puteţi citi articole interesante precum: http://www.noiinspania.com/00132866-Num%C4%83rul-585.html // În acest număr puteţi citi articole interesante precum:

- Pensia de urmaș primită de soțul supraviețuitor

- Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero: Îmi doresc să consolidez relația cu mediul asociativ, pentru că este foarte importantă

- Sindicatele atenționează: Viitorii pensionari vor primi o pensie cu 30% mai mică

- Creșterea prețurilor chiriilor urcă numărul evacuărilor       

- Noul ajutor pentru șomerii de lungă durată va intra în vigoare curând  

- Proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a pașapoartelor, adoptat de Senat   

- ArcelorMittal vrea să vândă combinatul siderurgic din Galați 

- La fiecare 9 minute un român pleacă din țară

 

Citiți aici numerele anterioare ale săptămânalului Noi în Spania

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:02 +0300
http://www.noiinspania.com/00072867-Sindicatele-aten%C8%9Bioneaz%C4%83--Viitorii-pensionari-vor-primi-o-pensie-cu-30--mai-mic%C4%83.html Sindicatele atenționează: Viitorii pensionari vor primi o pensie cu 30% mai mică Pensionarii au ieșit din nou în stradă, pe 15 aprilie, în aproape 100 de orașe din Spania pentru a protesta față de „creșterea mizerabilă” de 0,25% și cu obiectivul de a exercita presiune asupra Guvernului ca să elimine... http://www.noiinspania.com/00072867-Sindicatele-aten%C8%9Bioneaz%C4%83--Viitorii-pensionari-vor-primi-o-pensie-cu-30--mai-mic%C4%83.html // Pensionarii au ieșit din nou în stradă, pe 15 aprilie, în aproape 100 de orașe din Spania pentru a protesta față de „creșterea mizerabilă” de 0,25% și cu obiectivul de a exercita presiune asupra Guvernului ca să elimine atât Factorul de Sustenabilitate, cât și Indicele de Revalorizare a pensiilor, ce limitează creșterea pensiilor la procentul menționat în situațiile de deficit în sistemul de Securitate Socială, și să se relaționeze din nou pensiile față de Indicele Prețurilor de Consum (IPC). Totuși, CCOO și UGT, care au convocat aceste proteste, nu au făcut-o doar pentru actualii pensionari, ci și pentru cei care vor ieși pe viitor la pensie. Deoarece ei, conform responsabililor de sindicat, vor fi marii prejudiciați ai actualei situații a sistemului. „Factorul de Sustenabilitate reduce viitoarele pensii cu 30%”, a semnalat Pepe Álvarez, secretar general al UGT, înainte de începerea manifestației ce în Madrid a pornit din Plaza Neptuno și a ajuns în Puerta del Sol, trecând pe la Congresul Deputaților. „Lucrătorii care azi au 40 de ani vor pierde cel mai mult”, a atras atenția Luis Miguel López Reillo, secretar general al UGT Madrid, în timp ce Jaime Cedrún, secretar al CCOO Madrid a mers și mai departe, dând date concrete cu privire la efectele ultimelor reforme ale pensiilor: „Pensiile de 1.050 de euro vor ajunge la 850 de euro”. Factorul de Sustenabilitate va intra în vigoare anul viitor și va introduce în calcularea primei pensii noi parametri, între care speranța de viață. Prin această măsură, Guvernul vrea să ajusteze sistemul în raport cu mărirea speranței de viață, iar cea mai mare a economiștilor consideră că acest lucru este vital pentru viitorul sistemului de Securitate Socială.   

Totuși, sindicatele spun că este inacceptabil pentru că „din acest motiv viitorii pensionari își vor vedea redusă pensia inițială cu 7% în zece ani, cu peste 10% în 15 ani, reducerea crescând treptat”. De aceea, unul dintre obiectivele manifestațiilor de duminică – ce vor continua, următoarea fiind pe 1 mai – este ca Executivul condus de Mariano Rajoy să abroge reforma din 2013. Pentru a compensa efectul pe care l-ar avea eliminarea Factorului de Sustenabilitate, Álvarez a prezentat câteva propuneri, între care „să se elimine cheltuielile inadecvate” din sistem. Concret, responsabilul UGT a spus că pensiile necontributive ar trebui să depindă de Bugetul General al Statului, la fel ca și politicile active pentru muncă, între care tariful plan pentru lucrătorii pe cont propriu, ori cheltuielile de personal din sistemul de Securitate Socială. Este o propunere făcută deja de mai multe partide, ce a fost avută în vedere chiar de Ministerul Muncii, fiind analizată în mai multe studii din care a rezultat că, dacă se vor face aceste reforme, viitorul sistemului de Securitate Socială ar fi asigurat. Problema este că deficitul ar trece la bugetul public, care ar trebui să caute veniturile necesare pentru a înfrunta cheltuiala, ajungând să trebuiască să aplice noi impozite.  

Reprezentanții sindicali au remarcat și impactul negativ pe care, în opinia lor, l-a avut reforma pieței muncii asupra sistemului de pensii. Au atras atenția că multe dintre locurile de muncă înființate după această modificare sunt de o calitate redusă și, în definitiv, cu un nivel scăzut de cotizare la Seguridad Social. Din acest motiv, cotizările spre sistem au avut de suferit, până la „epuizarea Fondului de Rezervă al pensiilor, ce a ajuns la aproape 70 de miliarde de euro”.   

Pentru a protesta împotriva tuturor acestor măsuri, mii de pensionari au paralizat centrul capitalei, ajungând și la Congresul Deputaților, unde în luna februarie a fost un protest spontan. Duminica trecută, în schimb, demonstrația a fost organizată, cu opriri în timpul cărora manifestanții au strigat „hoții”.

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:03 +0300
http://www.noiinspania.com/00072868-Cre%C8%99terea-pre%C8%9Burilor-chiriilor-urc%C4%83-num%C4%83rul-evacu%C4%83rilor.html Creșterea prețurilor chiriilor urcă numărul evacuărilor Prețurile închirierilor de locuințe s-au mărit mult în 2017. În lipsa unor date oficiale, portalurile imobiliare Fotocasa și Idealista, bazându-se pe propriile anunțuri, calculează o creștere între 8,9% și 18,4%. În același timp, cresc evacuările relaționate cu neplata chiriei, ce au ajuns deja la... http://www.noiinspania.com/00072868-Cre%C8%99terea-pre%C8%9Burilor-chiriilor-urc%C4%83-num%C4%83rul-evacu%C4%83rilor.html // Prețurile închirierilor de locuințe s-au mărit mult în 2017. În lipsa unor date oficiale, portalurile imobiliare Fotocasa și Idealista, bazându-se pe propriile anunțuri, calculează o creștere între 8,9% și 18,4%. În același timp, cresc evacuările relaționate cu neplata chiriei, ce au ajuns deja la șase din fiecare zece evacuări, în timp ce scade numărul celor cauzate de neplata ipotecii, conform datelor Consiliului General al Puterii Judiciare. În Madrid și Barcelona, unde prețurile chiriilor au depășit în unele zone nivelurile din 2007, evacuările chiriașilor rău-platnici ajung la circa 80% din total.

Teresa Sarmiento are 68 de ani. Chiliană ce trăiește în Spania din 1988, cu naționalitate spaniolă, locuiește de 19 ani într-un apartament din cartierul Lavapiés. Pe 1 iunie anul acesta, dacă nimeni nu ia măsuri, va trebui să părăsească locuința sau riscă să fie evacuată. În ianuarie, firma care este acum proprietara edificiului i-a comunicat prin postfax „decizia de a nu-i reînnoi” contractul de închiriere, ce expirase la acea dată. Spune că până în ianuarie plătea 310 euro pe lună, chirie ce se actualiza anual cu IPC. În documentul primit a fost informată și că suma chiriei urma să fie 335,18 euro. De atunci nu a mai plătit chiria. În martie i-a venit un alt postfax în care i se cerea să plătească cele două luni de chirie și i se reamintea data de plecare din casă, fără să i se dea opțiunea de a semna contractul pentru o altă sumă. „Am căutat peste tot, dar prețurile sunt prea mari, se cer garanții…”, spune, la telefon, pentru El País. Cu o pensie necontributivă de 369,9 euro, pe care o completează cu mici munci sporadice în îngrijirea bătrânilor, Teresa nu poate plăti 19,3 euro pe metru pătrat, cât costă chiria în centrul Madridului, conform portalului Idealista, maximumul din 2007, cu o scumpire de 7,9% anul trecut. 

Cazul Teresei au urma să se alăture celor 60.750 de evacuări (lanzamientos) care au fost în 2017, după datele Consiliului General al Puterii Judiciare. Dintre acestea, 35.666 au rezultat din Legea pentru Închirieri Urbane, iar 22.330, din executări ipotecare. Primele au crescut cu 4,3% față de anul anterior, celelalte au scăzut cu 15,4%. În ultimul trimestru al anului trecut, cifrele sunt și mai îngrijorătoare: o urcare de 8,2% interanual în cazul evacuărilor relaționate cu chiriile; o scădere de 20,1% la cele ipotecare. În Madrid și Barcelona evacuările care au legătură cu prețul chiriei au ajuns la circa 80%.    

Fernando Encinar, director al serviciului de studii din Idealista, consideră că piața chiriilor a crescut ca urmare a mai multor factori: o schimbare de mentalitate, tot mai multe persoane analizând alternative la locuința în proprietate; dificultatea actuală pentru obținerea unei ipoteci, față de anii de dinaintea crizei; oferta redusă de locuințe cu chirie în unele zone, precum centrul Madridului sau al Barcelonei, și „profesionalizarea închirierilor”, odată cu intrarea pe piață a firmelor și a fondurilor de investiții ori de capital de risc, care caută rentabilitate.   

José Inwit, putătorul de cuvânt al Sindicatului Chiriașilor din Madrid, vorbește de reforma introdusă în legea chiriilor în 2013, când s-a redus de la cinci ani la trei perioada de prelungire obligatorie a contractului, și denunță că această modificare „răspunde doar nevoilor și intereselor marilor proprietari de case, băncile, ca să rentabilizeze locuințele cu mai multe schimbări ale chiriașilor”. „Ce proiecte de viață îți poți face dacă poți fi dat afară dintr-o casă după trei ani?”, întreabă. De aceea Sindicatul Chiriașilor din Madrid, alături de cel din Barcelona, s-a adresat săptămâna trecută Congresului Deputaților solicitând să se prezinte partidelor o serie de măsuri, între care: durata minimă a contractelor de închiriere să fie de șase ani, 12 în cazul „marilor proprietari” (cu peste șase locuințe); reînnoirea contractelor să fie automată, cu excepția cazului în care proprietarul sau o rudă are nevoie de casă; prețul chiriilor să se actualizeze în funcție de un anumit indice. O propunere similară a partidului Podemos a fost respinsă recent.       

Pentru moment, aproape nimic nu poate să calmeze prețurile chiriilor, doar însăși piața. Fernando Encinar consideră că aceasta „ a ajuns la punctul maxim” în unele orașe  (Madrid, Barcelona și alte câteva municipii mari). Adaugă că „vestea bună” e că fenomenul apartamentelor turistice, ca urmare a ultimelor reforme, mai ales ale Fiscului, ce va elimina degrevările proprietarilor acestor locuințe, nu va mai afecta prețurile, și așa în creștere. Directoarea departamentului Studii din Fotocasa, Beatriz Toribio, consideră că prețurile chiriilor vor continua să urce, dar mai puțin. „Prețurile se calmează pentru că lumea nu poate să plătească mai mult”.             

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:04 +0300
http://www.noiinspania.com/00072869-Noul-ajutor-pentru-%C8%99omerii-de-lung%C4%83-durat%C4%83-va-intra-%C3%AEn-vigoare-cur%C3%A2nd.html Noul ajutor pentru șomerii de lungă durată va intra în vigoare curând Ministerul Muncii încearcă să ajungă până la sfârșitul acestei luni la un acord cu privire la noul ajutor pentru șomerii de lungă durată, cu care dorește să înlocuiască actualele programe – Plan Prepara, Plan de Activación Para el Empleo (PAE) și Renta Activa de Inserción (RAI). În așteptarea textului definitiv, au început să apară unele informații despre acest nou ajutor,... http://www.noiinspania.com/00072869-Noul-ajutor-pentru-%C8%99omerii-de-lung%C4%83-durat%C4%83-va-intra-%C3%AEn-vigoare-cur%C3%A2nd.html // Ministerul Muncii încearcă să ajungă până la sfârșitul acestei luni la un acord cu privire la noul ajutor pentru șomerii de lungă durată, cu care dorește să înlocuiască actualele programe – Plan Prepara, Plan de Activación Para el Empleo (PAE) și Renta Activa de Inserción (RAI).

În așteptarea textului definitiv, au început să apară unele informații despre acest nou ajutor, ce ar urma să constea într-un ajutor unic de 430 de euro pe lună, sub numele Renta Complementaria de Desempleo (RED).    

După ce Tribunalul Constituțional a declarat neconstituționale unele aspecte din Planul Prepara cu privire la distribuirea competențelor, Executivul a început să lucreze împreună cu partenerii sociali la crearea unui nou ajutor pentru șomerii de lungă durată – cei care sunt de mai mult de un an în șomaj –, care să unifice actualele programe. 

La data de 30 aprilie va expira prelungirea ultimei prelungiri a Planului Prepara.

Surse din Ministerul Muncii au semnalat că obiectivul este să se creeze „un program unic, permanent, cu o acoperire vastă și transparentă”. În acest scop, în buget sunt prevăzute 258 de milioane de euro pentru acest program de acțiune unită pentru sprijinirea șomerilor de lungă durată. 

Sindicatele nu se arată foarte mulțumite de informațiile pe care le-au aflat până acum și asigură că textul primit de la Ministerul Muncii oferă detalii „foarte confuze” cu privire la cum ar afecta potențialii beneficiari acest plan în funcție de vârsta lor sau de perioada de cotizare. În plus, nu se explică nici cum persoanele care primeau vechile ajutoare pot să beneficieze de noua măsură. De fapt, conform calculelor făcute de UGT, 59% dintre actualii beneficiari ai unui ajutor de asistență, 354.800 de persoane, ar urma să fie afectate, pentru că noua perioadă de timp în care l-ar primi „va fi mai mică decât cea care se aplică în  prezent”. De aceea, afirmă sindicatul, această fuziune de ajutoare „nu răspunde necesarei protejări față de șomaj, pentru că abordează doar protecția asistențială”, și pe aceasta, parțial. UGT se teme că dacă nu se iau „măsuri urgente” persoanele care până acum beneficiau de programele menționate ar putea rămâne fără protecție. În opinia acestui sindicat, RED „nu poate să devieze spre o reducere a acoperirii, nici într-o scădere a cheltuielilor față de situația anterioară”.

CCOO denunță că „implementarea RED nu poate să implice închiderea procesului de revizuire și reformare a sistemului de protecție față de șomaj”, una dintre revendicările sindicatelor în cadrul dialogului social, și subliniază că propunerea Executivului „încă prezintă importante limitări ce trebuie corectate”.     

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:05 +0300
http://www.noiinspania.com/00032870-Tradi%C8%9Bia-%C3%AEncondeierii-ou%C4%83lor--%C3%AEn-provincia-Cuenca.html Tradiția încondeierii ouălor, în provincia Cuenca Sub egida Centenarului, Asociația hispano-română din provincia Cuenca desfășoară pe parcursul anului 2018 o paletă de activități menite să aducă în prim-plan istoria, cultura și tradiția românească. Activitățile se desfășoară cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, al Guvernului Provincial Cuenca, al primăriilor din orașele Cuenca și Tarancón, beneficiind de colaborarea... http://www.noiinspania.com/00032870-Tradi%C8%9Bia-%C3%AEncondeierii-ou%C4%83lor--%C3%AEn-provincia-Cuenca.html // Sub egida Centenarului, Asociația hispano-română din provincia Cuenca desfășoară pe parcursul anului 2018 o paletă de activități menite să aducă în prim-plan istoria, cultura și tradiția românească.

Activitățile se desfășoară cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, al Guvernului Provincial Cuenca, al primăriilor din orașele Cuenca și Tarancón, beneficiind de colaborarea Consulatului României la Ciudad Real și a altor instituții publice și private din provincie, ne-a informat, într-un comunicat, Violeta Vartic, președinta acestei asociații.  

„Unul dintre obiectivele principale ale asociației noastre este păstrarea și promovarea tradițiilor românești în societatea de adopție, diversificând și îmbogățind oferta culturală a asociației noastre în cadrul provinciei Cuenca și în comunitatea Castilla-La Mancha”, ne-a informat Violeta Vartic.

Sub denumirea Tradiția încondeierii ouălor la români, atelierele creative s-au desfășurat în orașul Cuenca, la sediul asociației, în cadrul proiectului Limba noastră cea frumoasă, cursuri de limbă și literatură pentru elevi în provincia Cuenca, sub îndrumarea profesoarelor Minodora Chiorean și Călina Morar. Au participat elevii cursului, proveniți în mare parte din familii de origine română, dar și din familii mixte. S-au prezentat materiale PowerPoint, materiale video, povești didactice despre originea tradiției în România, perpetuarea acesteia în cadrul comunității românești din provincia Cuenca încă din anul 2009. În partea a doua a atelierului elevii au încondeiat ouăle cu motive florale, geometrice, au desenat, decupat și colorat iepurașul, element principal în cadrul poveștilor educative dedicate sărbătorilor pascale. Menirea acestor ateliere este de a deschide calea pentru o bună receptare a mesajului cultural cu privire la păstrarea tradițiilor românești în comunitățile din provincia Cuenca.

În orașul Tarancón, atelierele s-au organizat la Muzeul Casa Parada. Sub denumirea de „Ateliere interculturale” au atras participanți de origine română, spaniolă și ucraineană. „S-au format grupe de lucru bilingve, în cadrul cărora copiii și părinții s-au simțit minunat, confirmându-ne încă o dată că la acest nivel deosebirile etnice nu contează, ei găsind modalități de comunicare naturale și neîngrădite”, a informat Asociația hispano-română din provincia Cuenca.

Atelierul a demarat cu o prezentare video bilingvă, o incursiune în tradiția milenară a încondeierii ouălor și marcarea sărbătorilor în comunitatea creștină ortodoxă. A urmat o prezentare dedicată celor mici, după care au primit modele orientative pentru pictarea ouălor. În partea a doua, s-a trecut la pictarea ouălor, realizându-se o  demonstrație practică. O mini expoziție cu lucrările finale a stârnit un schimb de opinii între cei mici cu privire la simbolurile și culorile folosite.

Voluntarele asociației, Elena Kathonay, Angela Gutiu, Brîndușa Sabău și Lucia Florentina Tudorașcu, membru în comitetul de conducere al asociației, au pregătit și oferit participanților dulciuri specifice Sărbătorilor Pascale. Din partea asociației, fiecare participant a primit un ou încondeiat.

Atât elevii, cât și părinții și-au exprimat dorința de a reveni la alte ateliere menite a populariza cultura și tradiția românească în provincia Cuenca.

 

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:06 +0300
http://www.noiinspania.com/00032871-Schimb-de-experien%C8%9B%C4%83-cu-tineri-rom%C3%A2ni-%C8%99i-spanioli-%C3%AEn-jude%C8%9Bul-Bra%C8%99ov.html Schimb de experiență cu tineri români și spanioli în județul Brașov În perioada 1-10 aprilie, 15 tineri cu vârste între 16 și 30 de ani și de naționalități diferite, însoțiți de profesoara Dorina Apostol, din Benidorm, membri ai asociației Suflet Românesc-Alma Rumana din Valencia au participat în satul Șimon, comuna Bran, din județul Brașov, la un proiect european alături de... http://www.noiinspania.com/00032871-Schimb-de-experien%C8%9B%C4%83-cu-tineri-rom%C3%A2ni-%C8%99i-spanioli-%C3%AEn-jude%C8%9Bul-Bra%C8%99ov.html // În perioada 1-10 aprilie, 15 tineri cu vârste între 16 și 30 de ani și de naționalități diferite, însoțiți de profesoara Dorina Apostol, din Benidorm, membri ai asociației Suflet Românesc-Alma Rumana din Valencia au participat în satul Șimon, comuna Bran, din județul Brașov, la un proiect european alături de alți tineri membri ai grupului informal Modern youth of Greece, din Piraeus (Grecia), și din asociația I.R.I.S, din Oltenița, ne-a informat, într-un comunicat, Daniel Iacob, președintele asociației Suflet Românesc-Alma Rumana.  

Proiectul Dance for your life II este o continuare a celui desfășurat în anul 2015 și finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, unde cei 45 de tineri din cele trei țări participante au învățat și experimentat un stil de viață sănătos prin dansurile  tradiționale, specifice celor trei țări, învățate sub îndrumarea profesoarei Valentina Stanciu, din Oltenița; au descoperit aspecte legate de tradițiile și folclorul românesc; au participat la Sărbătorile de Paști, la slujba de Înviere; au vizitat Muzeul din incinta castelului Bran; au făcut drumeții și excursii în zonă, dar au și participat zilnic la workshop-uri și ateliere, dezbateri, sesiuni de evaluare și reflecție specifice acestui tip de proiect; au participat la jocuri de cunoaștere, de energizare și spargere a gheții, jocuri de includere.

Și-au îmbunătățit cunoștințele de limba engleză, dar au și învățat cuvinte și expresii din limba celorlalți participanți. Au participat și la „librăria vie”, o metodă non-formală folosită și în proiecte anterioare, care a stimulat dialogul între tineri, i-a ajutat la înlăturarea prejudecăților și să gândească liber. Au legat prietenii noi și s-au relaționat în alte limbi decât cea maternă, au interacționat și au dobândit noi abilități.

„Asociația noastră participă pentru al cincilea an consecutiv în acest tip de proiecte, iar rezultatele obținute și satisfacția participanților ne îndeamnă să continuăm”, ne-a comunicat Daniel Iacob.

La finalizarea proiectului, fiecărui participant i s-a înmânat certificatul Youth Pass, prin care se certifică abilitățile dobândite.

 

 

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:07 +0300
http://www.noiinspania.com/00032872-Sus%C8%9Bine-echipa-Rom%C3%A2niei-la-semi-maratonul-din-Madrid-.html Susține echipa României la semi-maratonul din Madrid! Duminică, 22 aprilie, va fi organizată, la Madrid, cursa de semi-maraton la care vor alerga, purtând steagul României și tricouri cu însemnele Centenarului Marii Uniri, membri ai Ambasadei României în Regatul Spaniei și ai Ministerului Afacerilor Externe al României, pe o distanță de 21,1 kilometri. http://www.noiinspania.com/00032872-Sus%C8%9Bine-echipa-Rom%C3%A2niei-la-semi-maratonul-din-Madrid-.html // Duminică, 22 aprilie, va fi organizată, la Madrid, cursa de semi-maraton la care vor alerga, purtând steagul României și tricouri cu însemnele Centenarului Marii Uniri, membri ai Ambasadei României în Regatul Spaniei și ai Ministerului Afacerilor Externe al României, pe o distanță de 21,1 kilometri.

Grupul de susținători al echipei de români care va participa la semi-maratonul din Madrid este așteptat lângă Puerta de Alcalá, duminică, 22 aprilie, începând cu ora 10.45, alergătorii români urmând să treacă prin acest punct, conform estimărilor, până la ora 11.00, a informat Ambasada României în Spania.

După terminarea cursei, grupul de susținători se va putea întâlni cu alergătorii români în jurul orei 11.30, în fața Primăriei (Plaza de Cibeles), pentru fotografii. Puteți consulta harta interactivă cu cele două locuri menționate și cum se intersectează acestea cu traseul alergătorilor pe ultimii 3 kilometri ai cursei accesând https://goo.gl/9dFhjF

Pe tot parcursul anului 2018, România marchează Centenarul Marii Uniri printr-o serie de evenimente organizate în țară și în străinătate. Un astfel de eveniment îl va reprezenta și participarea unei echipe de români la cursa de semi-maraton care va fi organizată, la Madrid, duminică, 22 aprilie.

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:08 +0300
http://www.noiinspania.com/00092873-La-fiecare-9-minute-un-rom%C3%A2n-pleac%C4%83-din-%C8%9Bar%C4%83--iar-la-fiecare-7-minute-un-cet%C4%83%C8%9Bean-moare-f%C4%83r%C4%83-s%C4%83-fie-%C3%AEnlocuit.html La fiecare 9 minute un român pleacă din țară, iar la fiecare 7 minute un cetățean moare fără să fie înlocuit Oana Ciornei, managing partner la Amrop România, firmă de recrutare, spune că la fiecare 9 minute un român pleacă din țară, iar la fiecare 7 minute un român moare fără să fi înlocuit, scrie Ziarul Financiar. http://www.noiinspania.com/00092873-La-fiecare-9-minute-un-rom%C3%A2n-pleac%C4%83-din-%C8%9Bar%C4%83--iar-la-fiecare-7-minute-un-cet%C4%83%C8%9Bean-moare-f%C4%83r%C4%83-s%C4%83-fie-%C3%AEnlocuit.html // Oana Ciornei, managing partner la Amrop România, firmă de recrutare, spune că la fiecare 9 minute un român pleacă din țară, iar la fiecare 7 minute un român moare fără să fi înlocuit, scrie Ziarul Financiar.

Pe lângă calitate, vom avea o problemă și cu cantitatea, a spus ea într-o dezbatere despre „noua economie” la CFA Forecast Dinner, reuniunea anuală a analiștilor financiari.

În privința României, pe lângă faptul că numărul românilor va scădea, avem o problemă și de mobilitate: suntem cel mai puțin mobili din Europa.

Oana Ciornei spune că viitorul muncii va fi total diferit de ceea ce se întâmplă acum: o persoană va schimba jobul în mai puțin de 3 ani, într-o carieră un om va schimba cel puțin o dată profesia, recalificarea va fi o soluție pentru fiecare, iar multe persoane încep să facă un venit din hobby. Organizațiile nu vor mai exista în forma de acum, iar forța de muncă va fi formată tot mai mult din freelanceri, a menționat ea.

În Olanda, în prezent, 41% din forța de muncă este formată din freelanceri sau oameni cu contracte part-time.

Învățarea nu va mai fi în mâna companiilor, ci a indivizilor, iar cei care vor câștiga vor fi cei care se vor pregăti continuu.   

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:09 +0300
http://www.noiinspania.com/00092874-O-companie-arab%C4%83-va-face-din-Insula-Mare-a-Br%C4%83ilei-cea-mai-mare-ferm%C4%83-de-lucern%C4%83-din-lume.html O companie arabă va face din Insula Mare a Brăilei cea mai mare fermă de lucernă din lume Insula Mare a Brăilei (IMB) va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume. Tranzacția prin care compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite va deveni proprietara Agricost... http://www.noiinspania.com/00092874-O-companie-arab%C4%83-va-face-din-Insula-Mare-a-Br%C4%83ilei-cea-mai-mare-ferm%C4%83-de-lucern%C4%83-din-lume.html // Insula Mare a Brăilei (IMB) va deveni cea mai mare fermă de lucernă din lume. Tranzacția prin care compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite va deveni proprietara Agricost – administratorul exploatației – va fi semnată în următoarele zile, au declarat, pe 17 aprilie, pentru Mediafax, surse apropiate negocierilor.

Sursele citate au precizat că o parte din managementul local al companiei va fi păstrat.

Creșterea animalelor este o activitate intensă în Emirate, iar cele 3-4 recolte de lucernă pe an ce pot fi obținute în IMB vor alimenta fermele arabilor.

Conform unor surse citate de Ziarul Financiar la sfârșitul lunii martie, valoarea tranzacției s-ar ridica la peste 200 de milioane de euro.

Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România și operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Terenul este arendat de la Agenția Domeniilor Statului, în conformitate cu contractul de concesiune nr. 9 din 3 august 2012, potrivit datelor transmise anterior de companie.

Al Dahra face parte din holdingul Al Ain, fondat de Alteța Sa Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activități în agricultură – cultivarea cerealelor, producția și tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale și de alimente pentru oameni, mai exact producția de orez, făină, fructe și legume.

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:10 +0300
http://www.noiinspania.com/00092875-Gropile-de-pe-%C8%99oselele-din-%C8%9Bar%C4%83-%C3%AEnsumeaz%C4%83-80-de-kilometri-p%C4%83tra%C8%9Bi.html Gropile de pe șoselele din țară însumează 80 de kilometri pătrați Suprafața totală a gropilor existente pe șoselele României însumează mai mult de 80 de kilometri pătrați, arată o statistică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a anunțat demararea lucrărilor de reabilitare și „punere în ordine” a drumurilor. http://www.noiinspania.com/00092875-Gropile-de-pe-%C8%99oselele-din-%C8%9Bar%C4%83-%C3%AEnsumeaz%C4%83-80-de-kilometri-p%C4%83tra%C8%9Bi.html // Suprafața totală a gropilor existente pe șoselele României însumează mai mult de 80 de kilometri pătrați, arată o statistică a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a anunțat, pe 16 aprilie, demararea lucrărilor de reabilitare și „punere în ordine” a drumurilor.

Lucrările de plombare a gropilor sunt proiectate pentru o suprafață totală de 619.040 de metri pătrați, din care au fost realizate până în prezent lucrări de reabilitare pe 24.195 de metri pătrați. „Rezultă o suprafață cu gropi de 594.000 mp, care – potrivit normativelor actuale de echivalare – se împarte la 7.000 și avem, astfel, puțin peste 80 de kilometri pătrați de gropi”, au explicat, pentru Mediafax, reprezentanții CNAIR.

Cele mai mari suprafețe cu gropi se întâlnesc – potrivit statisticii CNAIR – pe șoselele deservite de Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri Brașov (200.000 mp), Iași (192.780 mp), București (76.290 mp) și Cluj (55.850 mp). Cele mai mici suprafețe cu gropi sunt la administratorii din Timișoara (17.640 mp), Constanța (25.030 mp) și Craiova (51.450 mp).

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:11 +0300
http://www.noiinspania.com/00092876-BNR--Suntem-cel-mai-expus-stat--%C3%AEn-cazul-unei-crize-economice-interna%C8%9Bionale.html BNR: Suntem cel mai expus stat, în cazul unei crize economice internaționale Banca Națională a României trage un puternic semnal de alarma, afirmând că țara noastră este extrem de vulnerabilă, în contextul în care s-ar declanșa o nouă criză economică mondială. „Îngrijorarea cea mai mare vine din partea unui criteriu care nu este depășit și nici nu va fi depășit... http://www.noiinspania.com/00092876-BNR--Suntem-cel-mai-expus-stat--%C3%AEn-cazul-unei-crize-economice-interna%C8%9Bionale.html // Banca Națională a României trage un puternic semnal de alarma, afirmând că țara noastră este extrem de vulnerabilă, în contextul în care s-ar declanșa o nouă criză economică mondială.

Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a fost prezent miercurea trecută într-o conferință organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, unde și-a expus îngrijorarea cu privire la situația economică a României.

Potrivit lui Valentin Lazea, după Brexit, România este cea mai vulnerabilă țară europeană în fața unei crize economice, având cel mai mare deficit raportat la PIB.

Comisarul-șef al BNR susține că țara noastră se confruntă de mulți ani cu imposibilitatea remedierii deficitului de cont curent.

„Îngrijorarea cea mai mare vine din partea unui criteriu care nu este depășit și nici nu va fi depășit mulți ani de acum încolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie să fac o povestioară mai lunga. Criteriul la care îți da voie ca și țară acest Scoreboard este 4% din PIB. Și nu numai 4%, ci timp de trei ani să ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adică, să ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rând.

În 2016, România avea un deficit de 1,3% din PIB. În 2017 urmează să se prezinte datele, probabil că deficitul a fost 3,4% din PIB. Și o să ziceți: «Bun, și care e problema? Dacă criteriul e 4% și anul trecut a fost 3,4%, nu avem nici o problemă, cu atât mai mult cu cât el ar trebui să depășească 4% trei ani la rând ca să ieșim din criteriu». Deci, repet, nu vom ieși din acest criteriu probabil în următorii cinci ani sau șase ani. Este cel mai puțin preocupant pentru atât?  Nu. El este cel mai preocupant pentru că România astăzi, când vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană după Marea Britanie. Și după ce va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeana, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB”, a spus Valentin Lazea.

Tot miercurea trecută, Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat conferința cu titlul Semestrul European: Raportul de țară pentru Romania 2018.

Referitor la acesta din urmă, Lazea a precizat că i se pare echilibrat și obiectiv, însă este de părere că e esențial să fim mai vigilenți decât organismele europene, pentru binele nostru.

„Ce vreau să vă spun este că și acolo unde ochiul vigilent al Comisiei nu vede sau nu pătrunde noi ar trebui să avem ochiul nostru vigilent sau putem la fel de bine să neglijam problema deoarece Comisia nu se uită și nu o sa ne spună patru ani de acum încolo o anumită problema. Să stăm liniștiți, dar o facem pe riscul nostru!"”, a afirmat Valentin Lazea. 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:12 +0300
http://www.noiinspania.com/00092877-ArcelorMittal-vrea-s%C4%83-v%C3%A2nd%C4%83-combinatul-siderurgic-din-Gala%C8%9Bi.html ArcelorMittal vrea să vândă combinatul siderurgic din Galați Grupul siderurgic ArcelorMittal s-a oferit, pe 13 aprilie, să vândă mai multe oțelării din Europa, printre care și combinatul de la Galați, în ideea de a obține aprobările necesare din partea autorităților anti-trust ale UE pentru achiziționarea producătorului italian de oțel Ilva, cea mai mare oțelărie europeană. http://www.noiinspania.com/00092877-ArcelorMittal-vrea-s%C4%83-v%C3%A2nd%C4%83-combinatul-siderurgic-din-Gala%C8%9Bi.html // Grupul siderurgic ArcelorMittal s-a oferit, pe 13 aprilie, să vândă mai multe oțelării din Europa, printre care și combinatul de la Galați, în ideea de a obține aprobările necesare din partea autorităților anti-trust ale UE pentru achiziționarea producătorului italian de oțel Ilva, cea mai mare oțelărie europeană, transmite Reuters.

Pachetul de active pe care ArcelorMittal s-a oferit să le vândă include unitățile ArcelorMittal Piombino, singura linie de zincare din Italia, ArcelorMittal Galați, România, ArcelorMittal Skopje, Macedonia, ArcelorMittal Ostrava, Cehia, ArcelorMittal Dudelange, Luxemburg, și liniile de zincare numărul 4 și 5 de la Flemalle; decaparea, liniile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea de la combinatul de la Liège, Belgia.

„Propunerea de a vinde aceste active este condiționată de analiza finală și aprobarea Comisiei Europene, dar și de finalizarea informărilor și proceselor de consultare cu comitetele de întreprindere locale și cele la nivel european. Orice vânzare va depinde de finalizarea achiziționării Ilva. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie finală în acest dosar până la data de 23 mai 2018”, a informat ArcelorMittal.

Cu o ofertă de 1,8 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cea mai mare oțelărie europeană. Sindicatele de la Ilva se opun tranzacției deoarece se tem că ar putea fi concediați mii de angajați. În prezent, peste 14.000 de persoane lucrează la oțelărie.

Ilva, aflată în orașul Taranto, din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oțel, aproximativ 40% din producția de oțel a Italiei, și furniza oțelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice și constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oțelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curățare ale acestei oțelării implicată într-un scandal de poluare.

Grupul ArcelorMittal este cea mai mare companie siderurgică și minieră din lume, prezentă în peste 60 de țări, în 19 dintre acestea având unități proprii de producție. În România, ArcelorMittal deține unități de producție la Galați, Iași, Roman și Hunedoara.

 

 

 

 

 

 

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:13 +0300
http://www.noiinspania.com/00082878-Stoichkov--fra%C8%9Bii-De-Boer-%C8%99i-Puyol-vin-la-Cluj--Meciul-verii-se-va-juca-%C3%AEntre-Genera%C8%9Bia-de-Aur-%C8%99i-Barcelona.html Stoichkov, frații De Boer și Puyol vin la Cluj. Meciul verii se va juca între Generația de Aur și Barcelona Un meci între fotbaliștii români ai Generației de Aur și legendele FC Barcelona va avea loc în 16 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul primei ediții a Sports Festival, printre jucători numărându-se Gică Popescu, Gheorghe Hagi, Ioan Ovidiu Sabău sau Mendieta, Pujol și Stoichkov. Fostul component al echipei Generației... http://www.noiinspania.com/00082878-Stoichkov--fra%C8%9Bii-De-Boer-%C8%99i-Puyol-vin-la-Cluj--Meciul-verii-se-va-juca-%C3%AEntre-Genera%C8%9Bia-de-Aur-%C8%99i-Barcelona.html // Un meci între fotbaliștii români ai Generației de Aur și legendele FC Barcelona va avea loc în 16 iunie, la Cluj-Napoca, în cadrul primei ediții a Sports Festival, printre jucători numărându-se Gică Popescu, Gheorghe Hagi, Ioan Ovidiu Sabău sau Mendieta, Pujol și Stoichkov.

Fostul component al echipei Generației de Aur a României, Gică Popescu, fost căpitan al FC Barcelona, a declarat, pe 16 aprilie, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că va juca atât în echipa generației de aur, cât și în cea a legendelor Barcelonei.

„Prima ediție a Sports Festival va avea loc între 14 și 17 iunie, la Cluj-Napoca, iar în cadrul acestui eveniment va avea loc un meci de fotbal între membrii Generației de Aur și legendele Barcelonei, în data de 16 iunie. Eu fac parte și din legendele Barcelona și voi juca în prima parte pentru echipa Generației de Aur și, dacă voi mai putea, voi juca și pentru Barcelona. Meciul este un moment important pentru iubitorii fotbalului din România. Niciunul dintre colegii mei din Generația de Aur, care au jucat în 1994, nu va lipsi, printre ei și Gică Hagi și Ioan Ovidiu Sabău, iar în plus vor mai juca Chivu, Marica, Adrian Ilie. De la Barcelona ar putea juca Stoichkov, frații de Boer, Mendieta sau Pujol, jucătorii sunt încântați să vină să joace”, a spus Popescu.

Primarul Emil Boc a declarat, la rândul său, că membrii Generației de Aur ar trebui să fie un imbold pentru noua generație de fotbaliști români, deși va fi greu.

„Clujul a fost, este și va fi un susținător necondiționat al sportului, avem titlul de Oraș European al Sportului în acest an, iar prin meciul Generației de Aur și legendele Barcelonei va fi pus pe harta mondială a sportului”, a spus Boc.

Organizatorul Sports Festival, Mirel Alexa, a afirmat că în cadrul evenimentului vor fi promovate peste 20 de sporturi, printre care fotbal, baschet, volei, oină, handbal, atletism, urmând să fie creată o punte între cluburile sportive și publicul larg.

 

// ]]>
Thu, 19 Apr 2018 00:00:14 +0300