Noi in Spania http://www.noiinspania.com http://www.noiinspania.com/rss/ ro Fri, 22 Feb 2019 13:02:36 +0200 http://www.noiinspania.com/00043160--S%C4%83-munce%C8%99ti-cu-omul-e-cel-mai-frumos-lucru-.html „Să muncești cu omul e cel mai frumos lucru” „Ești foarte fragilă…”, a fost una dintre propozițiile pe care le-a auzit Alexandra Niță Năsui în timpul interviului pentru un post de recepționeră la un hostel din centrul Madridului. „Dacă o să-mi dați șansa să muncesc cu dumneavoastră, n-o să vă dezamăgesc”, a fost răspunsul tinerei de nici 25 de ani. Interviatorul i-a spus că a auzit aceste cuvinte de multe ori. „Da, dar nu de la mine!”, a continuat fata. http://www.noiinspania.com/00043160--S%C4%83-munce%C8%99ti-cu-omul-e-cel-mai-frumos-lucru-.html // „Ești foarte fragilă…”, a fost una dintre propozițiile pe care le-a auzit Alexandra Niță Năsui în timpul interviului pentru un post de recepționeră la un hostel din centrul Madridului. „Dacă o să-mi dați șansa să muncesc cu dumneavoastră, n-o să vă dezamăgesc”, a fost răspunsul tinerei de nici 25 de ani. Interviatorul i-a spus că a auzit aceste cuvinte de multe ori. „Da, dar nu de la mine!”, a continuat fata.

De jumătate de an Alexandra Niță Năsui face parte din echipa de recepționeri a hostelului Los Angeles. Iar comentariile de pe Booking.com cu privire la acest cochet hostel sunt o bună carte de vizită: „Personal amabilísimo”, „Recomendable. Muy probable que repita. La atención y amabilidad de la recepcionista”, „El personal siempre muy agradable y atento”, „El personal es muy atento y respetuoso”.

„Avem mulți clienți care vin mereu, ne spunem chiar pe nume, ne apropiem foarte mult de oaspeți. De curând, chiar m-a întrebat șeful, râzând: «Cum poți să îți aduci aminte de toată lumea?» Foarte simplu, îmi plac oamenii, să muncești cu omul e cel mai frumos lucru”.

Plăcerea de a lucra cu publicul are o bază solidă: Alexandra are un curs de recepționer, unul de Management y Marketing, iar de curând a început un alt curs: Administración de empresas. Ține să menționeze că „totul se completează, deoarece teoria și practica nu sunt același lucru. În plus, este important să îți dea cineva șansa să începi. Că tu demonstrezi că poți, ești capabil și reușești, asta depinde doar de tine”.

În ce constă munca sa? Nu implică doar să facă formalitățile pentru check-in și check-out… „Muncești cu oamenii, e destul de complicat, deoarece trebuie să încerci să mulțumești pe toată lumea. Ceea ce este imposibil… Pe lângă check-in și check-out, fac rezervări, facturi, ofer informații pe diferite teme pentru a ajuta clienții – care în mare parte vin în Madrid pentru afaceri, ședințe – să aibă o experiență cât mai plăcută și interesantă aici”.   

Hostelul Los Angeles are 31 de camere. „Tot timpul trebuie să fii atent, nu poți pune la vânzare mai mult decât ai… Trebuie să fii un foarte bun organizator, este necesar să controlezi bine totul. Dacă greșești, faci o reclamă proastă hotelului, și, în primul rând, nu poți lăsa un om în drum…”

Munca în echipă este cheia ca să funcționeze lucrurile. „Colaborez bine nu numai cu colegii de la Recepție, cu șeful, ci și cu cameristele. Trebuie să comunicăm mult între noi, e nevoie să ai o relație bună cu toți colegii pentru ca tu să muncești bine. Avem nevoie unul de altul. În echipă lucrurile ies mai bine”, spune Alexandra.

Cum e și normal, poate apărea și un client care are o nemulțumire… „În secunda doi trebuie să rezolvi, să dai soluția pe moment, ca să iasă totul bine. Nu îți poți suna șeful de fiecare dată când apare o problemă…”   

La hostelul Los Angeles are clienți din Germania, Franța, Italia, România… „Chiar săptămâna aceasta a rezervat câteva camere un grup de români. Au fost foarte plăcut surprinși când, sunându-i ca să vedem la ce oră ajung, le-am vorbit în limba română”, spune, zâmbind.

Clienților care vor să viziteze Madridul le recomandă în topul obiectivelor turistice Puerta del Sol, Muzeul Prado, Parcul Retiro, Gran Vía…

Ca lucrător în domeniul turismului, ce ar recomanda din România unui turist străin? „Maramureșul!”, răspunde rapid Alexandra, originară din Vișeu de Sus. „România în esență e o țară foarte frumoasă, fiecare zonă are obiectivele ei turistice, oriunde te duci ai ce să vizitezi. Aș recomanda Maramureșul pentru că, pe lângă faptul că este zona de unde mă trag, e sufletul meu acolo. Avem Mocănița, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Cascada Cailor, de la Borșa; Mănăstirea Bârsana. S-au deschis o mulțime de pensiuni tradiționale…”

Când am făcut reportajul, era ora pentru check-out. Zâmbetul de pe fața oaspeților a dovedit că tot ceea ce vorbisem până atunci cu Alexandra este real și evident.      

„Formula succesului este să-ți placă ceea ce faci”, reamintește Alexandra. „În Spania ai multe oportunități, poți face multe lucruri atâta timp cât îți dai interesul. Pentru că se poate”, spune.

Trei ani au trecut de la vacanța-cheie în care a dat curs îndemnului repetat din partea părinților săi, de mulți ani în Madrid, de a rămâne aici. „Îmi spuneam: «Eu n-o să-mi las prietenii acasă...», nu pot să o iau de la capăt într-o altă țară... În vacanța din 2015, la îndemnurile părinților, «mai stai un pic, mai stai un pic», am rămas… A trecut timpul foarte repede, am început să muncesc într-un bar, apoi în altul, mai aproape de casă, în același timp am urmat câteva cursuri, am început să lucrez la acest hostel… Iar acum mă simt acasă în Madrid… Nici nu știu când au trecut trei ani”, rezumă.  

Se emoționează vorbind de părinți. „Mă consider o norocoasă pentru că îi am pe părinți alături. M-au susținut și m-au ajutat, am niște părinți minunați, le mulțumesc pentru tot. Când ai părinții lângă tine totul este foarte ușor, deoarece ai un sprijin, te simți în siguranță. Ești convins că, orice s-ar întâmpla, ai un sprijin”.

 

                                                                                                                                            Ana-Maria Cornilă  

                                                                                   

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:00 +0200
http://www.noiinspania.com/00053161-Condi%C8%9Bii-de-ie%C8%99ire-din-Rom%C3%A2nia-pentru-cet%C4%83%C8%9Benii-rom%C3%A2ni-minori.html Condiții de ieșire din România pentru cetățenii români minori Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri: A. Este titular al unui document de călătorie individual... http://www.noiinspania.com/00053161-Condi%C8%9Bii-de-ie%C8%99ire-din-Rom%C3%A2nia-pentru-cet%C4%83%C8%9Benii-rom%C3%A2ni-minori.html // Minorii cetățeni români pot călători în străinătate numai însoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Prin reprezentant legal se înțelege persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de minor, informează Poliția de Frontieră Română.

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:

A. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și călătorește însoţit de ambii părinţi;

B. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

Documente doveditoare ale decesului sunt: certificat de deces valabil şi cu putere doveditoare pe teritoriul României, în condiţiile legii; hotărâre judecătorească de declarare a morţii, rămasă definitivă, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces; comunicare oficială primită prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale României în străinătate, dacă nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civilă.

Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.

C. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

D. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde: acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate și datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

Declarația şi certificatul de cazier judiciar, precum şi oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condiţiilor exercitării dreptului la libera circulaţie se prezintă Poliţiei de Frontieră din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieşirea din ţară.

Declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează, însoțit, în această țară.

Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui / părinților / reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.

În situaţia în care poliţiştii de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 248/2005 pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi şi nu sunt îndeplinite condiţiile menţionate mai sus, se informează aceştia, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. În cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, poliţiştii de frontieră anunţă Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care iniţiază procedura aplicabila minorilor neînsoţiţi, potrivit legii.

În cazul în care minorul se deplasează în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, sunt necesare și suficiente documentele emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada și statul/statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale, însoțite, după caz, de traduceri legalizate, fără a mai fi necesară avizarea documentelor în cauză de către o autoritate administrativă în domeniu.

Dovada domiciliului minorului în țara de destinație se face cu documentele prevăzute la art. 29 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin HG nr. 94/2006, cu alt document de călătorie al minorului sau cu documentul de identitate al minorului, în care este menționat domiciliul, iar dovada reședinței minorului se face cu documente emise de autoritățile statului de reședință, care atestă că minorul are stabilită reședința în acel stat.

În cazul în care destinația călătoriei nu poate fi dovedită prin bilete de călătorie emise de companii transportatoare pentru întregul parcurs al călătoriei, însoțitorul minorului completează olograf o declarație pe proprie răspundere în fața organelor poliției de frontieră, din care să rezulte că țara de destinație a călătoriei este cea de reședință/domiciliu a/al minorului.

Documentele eliberate de autorități oficiale din statele cu care România a încheiat tratate de asistență juridică care prevăd scutirea de astfel de formalități sunt exceptate de la procedura de supralegalizare sau aplicare a apostilei de la Haga.

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:01 +0200
http://www.noiinspania.com/00063162-OIM-remarc%C4%83-num%C4%83rul-mare-de-contracte-pe-durat%C4%83-determinat%C4%83-%C3%AEn-Spania.html OIM remarcă numărul mare de contracte pe durată determinată în Spania Piața muncii se recuperează la nivel mondial. Cei 172 de milioane de șomeri care erau în 2018 echivalează cu 5% din populația activă, acesta fiind procentul cel mai mic din ultimul deceniu. În ciuda acestei îmbunătățiri, este preocupantă deteriorarea calității locurilor de muncă. Între țările dezvoltate, Spania este în capul listei referitoare la contractele de muncă pe durată determinată. http://www.noiinspania.com/00063162-OIM-remarc%C4%83-num%C4%83rul-mare-de-contracte-pe-durat%C4%83-determinat%C4%83-%C3%AEn-Spania.html // Piața muncii se recuperează la nivel mondial. Cei 172 de milioane de șomeri care erau în 2018 echivalează cu 5% din populația activă, acesta fiind procentul cel mai mic din ultimul deceniu. În ciuda acestei îmbunătățiri, este preocupantă deteriorarea calității locurilor de muncă. 

Între țările dezvoltate, Spania este în capul listei referitoare la contractele de muncă pe durată determinată. Într-o comparație cu 18 țări europene, Spania a înregistrat cel mai mare procent de contracte de muncă pe o perioadă de șase luni sau mai puțin, conform Organizației Internaționale a Muncii. 

„Faptul că predomină contractele de muncă pe durată determinată, scurtă, poate să facă să crească senzația de insecuritate a lucrătorilor, crescând volatilitatea veniturilor lor și afectându-le carierele profesionale. Cifrele arată că rata sărăciei crește cu cât mai mică este durata contractului de muncă”, asigură raportul publicat pe 13 februarie de Organizația Internațională a Muncii (OIM).   

OIM avertizează cu privire la riscurile tot mai mari de precaritate. „După ce s-a stabilizat în perioada 2014-2016, incidența contractelor de muncă pe durată determinată crește din nou în Europa. Procentul lucrătorilor temporari în raport cu totalul urcă în special în Spania, unde în 2017 a ajuns la 26,8%, procentul cel mai mare din 2008”, se asigură în documentul OIM.

Agenția Organizației Națiunilor Unite (ONU) ce reunește guverne, angajatori și lucrători din 187 de țări vorbește astfel de un fenomen deja cunoscut: recuperarea pieței muncii din Spania din ultimii ani s-a făcut, cum s-a întâmplat în timpul boomului din construcții, pe baza contractelor de calitate proastă.    

Din totalul de contracte de muncă temporare care erau în Spania în 2017, în jur de 60% aveau o durată de șase luni sau mai puțin. Un procent mai mare decât cel din Croația, Italia, Belgia și Finlanda, țări unde contractele de muncă foarte scurte reprezentau peste 50% din totalul contractelor pe durată determinată. La cealaltă extremă erau Germania, Olanda, Danemarca și Austria, unde contractele de șase luni sau mai puțin reprezentau sub 25% din totalul contractelor temporare. În Germania și Danemarca, contractele cu o durată mai mare de un an reprezintă mai mult de jumătate din contractele temporare, în timp ce în Spania înseamnă 10% din totalul contractelor de durată determinată

„Nu este surprinzător faptul că în țările unde durata medie a contractelor este relativ scurtă există tendința să se înregistreze procente ridicate de contracte temporare involuntare”, se semnalează în analiză. În Spania 85% dintre contractele temporare sunt astfel pentru că lucrătorii nu și-au găsit un serviciu pe durată nedeterminată. Și Belgia, Grecia, Italia au înregistrat un procent mare în acest sens, de peste 75%. Din contră, mai mult de 90% dintre lucrătorii temporari austrieci au contracte pe durată determinată pentru că așa vor; cei germani, 85%.      

OIM analizează și ce parte din totalul contractelor de muncă cu timp parţial se explică printr-o decizie personală – fie pentru că persoana în cauză vrea să petreacă mai mult timp cu familia, fie pentru că studiază sau este într-o perioadă de practică într-o firmă – și care parte se datorează situației pieței muncii dintr-o țară, incapabilă să ofere unui lucrător o normă de muncă întreagă.

OIM raportează și că 34% dintre femei au contracte de puține ore pentru a dedica mai mult timp responsabilităților familiale, de exemplu, îngrijirii copiilor, în timp ce în cazul bărbaților acest procent este 16. „Încă o dată, aceste rezultate subliniază importanța politicilor publice orientate către ușurarea încărcăturii responsabilităților familiale care adesea împiedică femeile să participe 100% pe piața muncii”, scrie în analiza OIM.

Agenția ONU vorbește și de evoluția salariilor: din anul 2000 salariile din 52 de țări bogate cresc foarte puțin, întotdeauna sub 2%. În 2016 au urcat cu 1,2%, iar în 2017, cu 0,8%. Această creștere anemică poate să fie atribuită prețurilor care se mențin în Franța și Germania și „căderii salariilor reale” în Spania, Italia și Japonia. „Cu toate acestea, datele publicate recent sugerează că urcarea nominală a salariilor poate să prindă putere în unele țări”, se adaugă în text. Drept contrast, OIM semnalează trei țări din UE unde reducerea șomajului în 2018 a fost importantă: Grecia, cu o scădere de 2,3%; Portugalia (2%) și Spania (1,7%).

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:02 +0200
http://www.noiinspania.com/00063163-Condi%C8%9Biile-de-munc%C4%83-ale-lucr%C4%83toarelor-interne-nu-se-%C3%AEmbun%C4%83t%C4%83%C8%9Besc.html Condițiile de muncă ale lucrătoarelor interne nu se îmbunătățesc Unele interne trebuie să se îmbrace în uniformă sau sunt chemate cu clopoțelul. Toate lucrează mai multe ore decât prevede legea. Aceasta este viața lucrătoarelor interne în secolul XXI. Adesea, fără contract de muncă, fără viață personală. http://www.noiinspania.com/00063163-Condi%C8%9Biile-de-munc%C4%83-ale-lucr%C4%83toarelor-interne-nu-se-%C3%AEmbun%C4%83t%C4%83%C8%9Besc.html // Unele interne trebuie să se îmbrace în uniformă sau sunt chemate cu clopoțelul. Toate lucrează mai multe ore decât prevede legea. Aceasta este viața lucrătoarelor interne în secolul XXI. Adesea, fără contract de muncă, fără viață personală. 

Sofía (nume fictiv), originară din Peru, lucrează ca internă într-o vilă cu trei etaje din Pozuelo de Alarcón. Are un salariu de 1.000 de euro, este liberă marțea după-amiază și miercurea. I se tot promite un contract, dar acesta nu devine realitate.

Începe munca la ora 8 dimineața, o termină la ora 23. „Sunt oameni cu bani, domnul îmi spune că știe cum e să fii sărac, că el se poartă frumos cu cine se poartă bine cu el. Mi-a zis și că mă supraveghează cu camerele din casă și să nu mă prostesc”, a declarat Sofía, pentru El País

Promisiunile neîndeplinite sunt un laitmotiv în acest sector. În 2018, 109.387 de menajere au fost înregistrate la Seguridad Social în Comunitatea Madrid, însă 30%-35% dintre femeile din sectorul domestic muncesc „la negru”, conform Organizației Internaționale a Muncii, Spania.  

Carolina Elías, originară din El Salvador, este președinta unei asociații de serviciu domestic, Sedoac, ce s-a înființat în 2008, în Madrid, cu obiectivul de a revendica drepturile femeilor care lucrează în case. În țara sa a fost avocată, are un masterat în Egalitate de Gen la Complutense. „Sunt multe colege care nu știu că angajatorul nu poate să îți ia pașaportul, de exemplu. Dar se întâmplă, și apoi te șantajează spunându-ți că sună la Poliție ca să te trimită acasă”, asigură. Nu știu nici că au dreptul la vacanță, că norma de muncă a unei interne este de opt ore lucrate și patru trebuie să fie prezentă în casă – trebuind să fie disponibilă doar pentru urgențe –, că este un drept să meargă la programarea la medic, că sunt lucrătoare, nu sclave.      

Elías luptă pentru regularizarea sectorului. „Într-o casă un copil de șase ani a aruncat în fața mea o jucărie și mi-a cerut să o strâng. I-am spus că nu. Mi-a spus: „Îți ordon să mi-o dai”. Tot nu am vrut. Mi-a strigat: „Ești sclava mea!” Am rămas de piatră. Nu am făcut ce a vrut și a făcut o criză de nervi. Dar această scenă m-a făcut să cad pe gânduri. Copiii fac ce văd și ce aud. Și sunt viitorii angajatori”.

În 2011, s-a aprobat încorporarea serviciului domestic în Regimul General din sistemul de Securitate Socială, dar a rămas ca sistem special. La acel moment s-a exclus recunoașterea ajutorului de șomaj și s-a amânat până în ianuarie 2019 aplicarea acelorași criterii la calcularea pensiilor. Trebuia să se înlocuiască sistemul de cotizare la Seguridad Social pe categorii salariale cu cel de cotizare în funcție de salariul real. După șapte ani, PP, cu amendamentul 6777, a amânat ambele măsuri până în 2024.     

Guvernul PSOE, cu Decretul Regal 28/2018, a menținut amânarea, deși a înaintat schimbările până în ianuarie 2021, și a aprobat pentru 2019 un sistem de segmente de cotizare care tot nu este agreat de lucrătoarele în casă.

„Salariul minim al unei interne ar trebui să fie între 1.400 și 1.500 de euro, plus cotizația la Seguridad Social, pentru a compensa puțin”, a declarat Elías. Însă realitatea este cu totul alta. Legea stabilește salariul minim interprofesional pentru acest tip de lucrătoare și, în medie, o internă primește un salariu între 800 și 900 de euro.         

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:03 +0200
http://www.noiinspania.com/00063164-Inspec%C8%9Bia-Muncii-a-detectat-%C3%AEntr-un-singur-an-aproape-19-000-de-fal%C8%99i-aut%C3%B3nomos.html Inspecția Muncii a detectat într-un singur an aproape 19.000 de falși autónomos Unul dintre punctele principale de pe agenda Inspecției Muncii este reprezentat de falșii autónomos, cu alte cuvinte, de lucrătorii care cotizează pe cont propriu la sistemul de Securitate Socială când ar trebui să fie angajați de firmele cu care lucrează. Se verifică adesea persoanele care repartizează la domiciliu lucrând cu Glovo și Deliveroo, însă și în sectorul cărnii sunt probleme,... http://www.noiinspania.com/00063164-Inspec%C8%9Bia-Muncii-a-detectat-%C3%AEntr-un-singur-an-aproape-19-000-de-fal%C8%99i-aut%C3%B3nomos.html // Unul dintre punctele principale de pe agenda Inspecției Muncii este reprezentat de falșii autónomos, cu alte cuvinte, de lucrătorii care cotizează pe cont propriu la sistemul de Securitate Socială când ar trebui să fie angajați de firmele cu care lucrează. O dovadă în acest sens este verificarea constantă a persoanelor care repartizează la domiciliu  lucrând cu Glovo și Deliveroo. Însă și în sectorul cărnii sunt probleme, ca urmare a folosirii cooperativelor de muncă asociată (cooperativas de trabajo asociado) – formate, pe hârtie, din autónomos – și care furnizează mână de lucru abatoarelor.  

În anul 2018, Inspecția Muncii a detectat că în 18.851 de cazuri lucrătorul cotiza pe cont propriu, asumându-și astfel tot costul cotizațiilor sociale, când trebuia să facă acest lucru în calitate de angajat, în acest caz căzând pe firmă cea mai mare parte din cotizație. Ca urmare a inspecțiilor, s-a solicitat înregistrarea lucrătorilor în Regimul General la Seguridad Social și achitarea cotizațiilor neplătite.          

Acești aproape 19.000 de falși autónomos detectați sunt de zece ori mai mulți decât cu un an înainte. Mai mult de jumătate din aceste cazuri, 11.978, au fost descoperite în sectorul cărnii, unde Inspecția Muncii și-a intensificat controlul ca urmare a denunțurilor realizate de federația pentru Industrie din sindicatul Comisiones Obreras. 

Înregistrările angajaților în Regimul General din Seguridad Social, cerute de Inspecția Muncii, nu au fost simple în acest sector. Mai multe firme au boicotat acțiunea inspectorilor, dând imediat de baja înscrierile la Seguridad Social pe care au fost obligate să le realizeze. Această situație a dus la o schimbare a normativei, ca să se evite ca firmele să poată face acest lucru prin intermediul aplicațiilor informatice cu care comunică cu sistemul de Securitate Socială.

Nu a fost singura modificare în legislația cu privire la falșii lucrători pe cont propriu. În decembrie anul trecut s-a schimbat regimul de sancțiuni din Ley de Infracciones en el Orden Social, introducându-se o penalizare pentru firmele care recurg la falși autónomos. Schimbarea constă în catalogarea acestei acțiuni drept infracțiune gravă, ce implică o amendă între un minimum de 3.126 euro și un maximum de 10.000. 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:04 +0200
http://www.noiinspania.com/00073165-S%C3%A1nchez-vrea-s%C4%83-recupereze-subsidiul-pentru-persoanele-peste-52-de-ani-%C8%99i-cotizarea-celor-care-%C3%AEngrijesc-persoane-dependente-%C3%AEnainte-de-alegeri.html Sánchez vrea să recupereze subsidiul pentru persoanele peste 52 de ani și cotizarea celor care îngrijesc persoane dependente înainte de alegeri Precampania electoral a început deja. De câteva săptămâni Sánchez își dedica sâmbăta și duminica evenimentelor de partid pentru a prezenta candidaturile pentru primării. Însă pe 16 februarie, la prezentarea lui Juan Espadas drept candidat la realegere la... http://www.noiinspania.com/00073165-S%C3%A1nchez-vrea-s%C4%83-recupereze-subsidiul-pentru-persoanele-peste-52-de-ani-%C8%99i-cotizarea-celor-care-%C3%AEngrijesc-persoane-dependente-%C3%AEnainte-de-alegeri.html // Precampania electoral a început deja. De câteva săptămâni Sánchez își dedica sâmbăta și duminica evenimentelor de partid pentru a prezenta candidaturile pentru primării. Însă pe 16 februarie, la prezentarea lui Juan Espadas drept candidat la realegere la conducerea Primăriei din Sevilla, socialiștii au demarat precampania electorală cu gândul la 28 aprilie, când vor fi alegeri generale, și, prin extensie, la 26 mai. 

Și cu gândul la alegeri, Pedro Sánchez este dispus să își folosească poziția drept afiș electoral, scrie ABC. Mai are la dispoziție 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:05 +0200
http://www.noiinspania.com/00073166-Locuin%C8%9Bele-s-au-scumpit-cu-8-2--%C3%AEn-2018--cea-mai-mare-cre%C8%99tere-anual%C4%83-din-ultimul-deceniu.html Locuințele s-au scumpit cu 8,2% în 2018, cea mai mare creștere anuală din ultimul deceniu Piața imobiliară a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, conform datelor prezentate pe 18 februarie de Colegio de Registradores din Spania, într-un studiu. Conform analizei menționate, al patrulea trimestru din 2018 s-a încheiat cu o creșterea prețurilor de 2,13%, urcarea interanuală fiind astfel de 8,2%. Din 2014, când s-a schimbat tendința negativă... http://www.noiinspania.com/00073166-Locuin%C8%9Bele-s-au-scumpit-cu-8-2--%C3%AEn-2018--cea-mai-mare-cre%C8%99tere-anual%C4%83-din-ultimul-deceniu.html // Piața imobiliară a crescut cu 30% în ultimii cinci ani, conform datelor prezentate pe 18 februarie de Colegio de Registradores din Spania, într-un studiu.     

Conform analizei menționate, al patrulea trimestru din 2018 s-a încheiat cu o creșterea prețurilor de 2,13%, urcarea interanuală fiind astfel de 8,2%. 

Din 2014, când s-a schimbat tendința negativă din anii de criză, piața s-a recuperat cu circa 30%. 

„Prețurile au atins valori asemănătoare cu cele din 2011 sau 2015”, spune Ferran Font, director de studii în cadrul portalului imobiliar pisos.com.

Anul 2018 s-a încheiat cu 516.680 de contracte de vânzare-cumpărare, o cifră ce nu s-a mai atins din 2008, dinaintea de explodarea crizei.

„Deși s-a observat o anume reducere a numărului de tranzacții în ultimele luni, datele arată o recuperare a sectorului”, a declarat pentru 20minutos  Beatriz Toribio, director de Studii în Fotocasa. „Cu aceste cifre considerăm că în 2019 va continua tendința de creștere a prețurilor și a vânzărilor-cumpărărilor”, adaugă. 

Din totalul vânzărilor-cumpărărilor, majoritatea au fost de locuințe folosite (426.542) față de vânzările-cumpărările de case noi (90.138).

Colegio de Registradores informează că prețul caselor este încă, în medie, cu 16% mai mic decât cel din 2007, când au atins punctul critic. „Noi, cei de la Fotocasa considerăm că diferența este de peste 30%”, spune Toribio, care speră „să nu se mai atingă aceste prețuri. Unui cetățean de rând i-ar fi mai greu să cumpere o locuință cu această valoare decât i-ar fi fost în 2007, când erau mai multe posibilități de finanțare decât sunt acum”. 

Funcționarii de la Registrul Funciar informează că cetățenii din Spania cer mai mulți bani de la bănci pentru a-și cumpăra locuința. În 2018, medie unui împrumut ipotecar a fost de  124.333 euro, cu 5,34% mai mult decât în 2017. Dobânda acestor credite a fost de 2,3%, cu puțin mai mare decât în anul anterior. Însă, în funcție de regiunea în care locuim, trebuie să cerem mai mulți sau mai puțini bani. De exemplu, un madrilen care vrea să își cumpere o casă a cerut în medie anul trecut 192.237 euro, cu 50.000 de euro peste media națională. Rata medie a ipotecii pe lună a fost în 2018 de 568,4 euro, cu 4,5% mai mult decât în anul anterior.   

Conform funcționarilor de la Registrul Funciar cetățenii din Spania dau aproape o treime din salariu (29,7%) pentru plata ipotecii, cu 1% mai mult decât în 2017.    

Font oferă și o informație pozitivă cu privire la împrumuturi: „Patru din fiecare zece împrumuturi ipotecare se acordă cu dobândă fixă, este un semn de maturitate al unei piețe ipotecare ce nu pare afectată de ce s-a întâmplat în noiembrie anul trecut”, spune, referindu-se la sentința Tribunalului Suprem cu privire la așa-zisul impozit pe ipoteci, ce a ajuns să paralizeze unele vânzări-cumpărări la sfârșitul anului trecut.         

 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:06 +0200
http://www.noiinspania.com/00073167-Guvernul-a-aprobat-ajutoare-pentru-cump%C4%83rarea-de-ma%C8%99ini-electrice.html Guvernul a aprobat ajutoare pentru cumpărarea de mașini electrice Consiliul de Miniștri a aprobat, pe 16 februarie, Programul de Stimulente pentru Mobilitatea Eficientă și Sustenabilă, dotat cu 45 de milioane de euro, având ca obiectiv sprijinirea cumpărării de autovehicule alternative, instalarea de infrastructuri de reîncărcare și stimularea împrumuturilor pentru biciclete electrice și programe de transport către locurile de muncă. http://www.noiinspania.com/00073167-Guvernul-a-aprobat-ajutoare-pentru-cump%C4%83rarea-de-ma%C8%99ini-electrice.html // Consiliul de Miniștri a aprobat, pe 16 februarie, Programul de Stimulente pentru Mobilitatea Eficientă și Sustenabilă (Movilidad Eficiente y Sostenible – MOVES), dotat cu 45 de milioane de euro, având ca obiectiv sprijinirea cumpărării de autovehicule alternative, instalarea de infrastructuri de reîncărcare și stimularea împrumuturilor pentru biciclete electrice și programe de transport către locurile de muncă.    

După aflarea intențiilor Guvernului, patronatul firmelor de leasing, Faconauto, a criticat cuantumul mic al planului și faptul că se lasă deoparte reînnoirea parcului de autovehicule, una dintre principalele probleme în calea reducerii poluării, conform fabricanților și vânzătorilor de automobile.     

Planul MOVES se activează după ce în 2018 nu a fost nici un plan de stimulente pentru achiziționarea de autovehicule, cum s-a făcut în anii precedenți.

Decretul aprobat pe 16 februarie prevede un ajutor maxim de 5.000 de euro per autoturism ce folosește bateriile ca sursă de energie; 700 de euro pentru motocicletele electrice și 15.000 când este vorba de achiziționarea de camioane și autobuze cu propulsie alternativă. Aceste sume vor trebui să fie însoțite de 1.000 de euro din partea fabricanților sau a firmelor de leasing, cu excepția motocicletelor. În cazul planurilor de transport către locul de muncă, ajutoarele se limitează la 200.000 de euro per beneficiar.

Autoturismele cu propulsie pe baza de gaz natural nu vor beneficia de ajutoare, spre deosebire de camioanele și furgonetele care folosesc acest tip de combustibil, pentru care se vor putea primi ajutoare.

MOVES va fi gestionat de comunitățile autonome. Institutul pentru Diversificarea și Economisirea de Energie va coordona ajutoarele.    

Dintre cele 45 de milioane de euro prevăzute, între 20% și 50% se vor destina achiziționării de autovehicule alternative, în timp ce infrastructura pentru reîncărcare, una dintre problemele pentru creșterea numărului de mașini electrice în Spania, va beneficia de 30%-60% din resurse.  

Cuantumul aprobat pe 16 februarie figura în bugetul pentru 2018, dar nu s-a demarat acordarea sa. Pe lângă cele 45 de milioane de euro, se prevede și o sumă adițională de 15 milioane pentru proiecte singulare în Orașe Patrimoniu al Umanității.  

Deși Faconauto a aprobat planul de ajutoare, consideră că este puțin ambițios, cu puține resurse și că nu include toate tehnologiile disponibile, chiar dacă „acestea trebuie să aibă încă un rol esențial pentru atingerea unei mobilități tot mai puțin pe bază de combustibili din țiței”. De asemenea, semnalează că, deoarece se centrează doar pe tehnologiile renovabile, mai scumpe, nu vor sprijini cetățenii cu „venituri mai reduse”.

Planul realizat de Guvern nu îi mulțumește nici pe ecologiști. „Camioanele și furgonetele pe gaz nu au nici un beneficiu în comparație cu cele pe benzină și motorină în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon”, atrage atenția Isabell Büschel, de la organizația Transport and Environment. „Și referitor la poluare, sunt doar cu puțin mai bune, dar nu cu mult”, adaugă. „Nu are sens să fie promovate, toată lumea știe că trebuie să se aibă în vedere mașinile electrice”, spune Büschel.  

 

 

 

 

 

 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:07 +0200
http://www.noiinspania.com/00033168-Colocviu-cu-Movimiento-Europeo---prezentarea-priorit%C4%83%C5%A3ilor-Pre%C8%99edin%C8%9Biei-Rom%C3%A2niei-la-Consiliul-UE.html Colocviu cu Movimiento Europeo – prezentarea priorităţilor Președinției României la Consiliul UE În cadrul unui colocviu organizat de Consiliul Federal Spaniol al Movimiento Europeo, în 6 februarie, la Reprezentanța Comisiei Europene din Madrid, Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, a prezenta prioritățile Președinției româneşti a Consiliului UE și elemente relevante din programul acesteia. http://www.noiinspania.com/00033168-Colocviu-cu-Movimiento-Europeo---prezentarea-priorit%C4%83%C5%A3ilor-Pre%C8%99edin%C8%9Biei-Rom%C3%A2niei-la-Consiliul-UE.html // În cadrul unui colocviu organizat de Consiliul Federal Spaniol al Movimiento Europeo, în 6 februarie, la Reprezentanța Comisiei Europene din Madrid, Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, a prezentat, în faţa unui public format mai ales din reprezentanţi ai mediului academic, prioritățile Președinției româneşti a Consiliului UE și elemente relevante din programul acesteia.

Atât pe durata prezentării, cât şi răspunzând la întrebările celor prezenţi, Gabriela Dancău a subliniat dorinţa României de a avansa într-o manieră realistă şi ambiţioasă spre atingerea obiectivelor propuse pe durata Președinției Consiliului UE, subliniind relevanţa Summit-ului de la Sibiu ca moment de bilanț pentru o dezbatere deschisă asupra provocărilor la care este supusă Uniunea şi asupra căii de urmat în vederea promovării unei agende centrată pe cetăţeni. Profitând de ocazie, ambasadorul român a marcat importanţa sărbătoririi a 10 ani de Parteneriat Estic şi hotărârea României de a sprijini în continuare ţările vecine decise să pășească pe calea europeană, care reprezintă un drum sigur spre democraţie şi prosperitate.

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:08 +0200
http://www.noiinspania.com/00033169-Rom%C3%A2nii-care-muncesc-%C3%AEn-str%C4%83in%C4%83tate-ar-putea-fi-proteja%C8%9Bi-de-o-nou%C4%83-institu%C8%9Bie-european%C4%83.html Românii care muncesc în străinătate ar putea fi protejați de o nouă instituție europeană Bruxelles-ul a ajuns la un acord pentru a pune pe picioare Autoritatea Europeană a Muncii, o nouă instituție de supraveghere care să apere drepturile muncitorilor din blocul comunitar. Au fost destule cazuri în care a ieșit la iveală exploatarea prin muncă pe teritoriul Europei sau diferențe salariale pe criterii de naționalitate. http://www.noiinspania.com/00033169-Rom%C3%A2nii-care-muncesc-%C3%AEn-str%C4%83in%C4%83tate-ar-putea-fi-proteja%C8%9Bi-de-o-nou%C4%83-institu%C8%9Bie-european%C4%83.html // Bruxelles-ul a ajuns la un acord pentru a pune pe picioare Autoritatea Europeană a Muncii, o nouă instituție de supraveghere care să apere drepturile muncitorilor din blocul comunitar. Au fost destule cazuri în care a ieșit la iveală exploatarea prin muncă pe teritoriul Europei sau diferențe salariale pe criterii de naționalitate, scrie www.digi24.ro.

Necesitatea înființării unei Autorități la nivelul Uniunii Europene care să supravegheze dacă drepturile salariaților sunt respectate a apărut după ce numărul cetățenilor care lucrează în alte state decât cele de reședință a urcat la 17 milioane, ceea ce reprezintă peste 3% din populaţia blocului.

Drepturile acestora riscă să nu fie respectate pe deplin – fie din cauza deficiențelor de implementare a regulilor europene, fie pentru că nu sunt informați.

În plus, nici coordonarea între statele membre nu este suficient de bine pusă la punct.

De multe ori, o instituție dintr-o țară, spre exemplu, nu poate interveni în alt stat membru pentru a se asigura că cetățenilor săi li se asigură drepturile și libertățile.

Noua instituție va fi abilitată să facă inspecții inopinate acolo unde există indicii că se comit abuzuri.

Recent, Portugalia a anunțat că numărul cazurilor de trafic de persoane aproape s-a dublat în ultimii ani. Mare parte din acestea sunt asimilate exploatării forței de muncă.

Fenomenul pare scăpat de sub control și e prezent mai ales în domeniul agriculturii, iar multe dintre victime sunt cetățeni care provin inclusiv din România.

Autoritățile naționale par, așadar, depășite de situație.

La sugestia sindicatelor reprezentative la nivel european, acordul le permite muncitorilor care lucrează în alt stat european să se adreseze direct autorităților din țara lor, iar acestea trebuie să trimită cazul spre soluționare la Autoritatea Europeană a Muncii.

Înființarea unui astfel de organism trebuie să fie ratificată de plenul Parlamentul European și de Consiliul European, dar se pare că vor urma discuții tensionate întrucât unele țări, precum cele nordice și estice, ridică anumite pretenții.

România, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, s-a pronunțat prin vocea ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi.

Acesta a insistat că o astfel de Autoritate este binevenită, dar ar trebui ca statele membre să sprijine activitatea acesteia doar pe bază de voluntariat. Să nu fie ceva obligatoriu.

Raportorul Parlamentului European, reprezentant al Olandei, a insistat însă că un simplu refuz nu este suficient și că acele țări trebuie să clarifice motivele pentru care nu vor să se implice. Înțelegerea de principiu, deși poate fi revizuită la următoare discuții, exclude însă un domeniu major – cel al transporturilor.

Anul trecut, sindicatele din acest domeniu din țările estice – printre care și România – s-au plâns că șoferii sunt discriminați din punct de vedere al salariilor. Primesc mai puțini bani decât colegii lor din Vest, deși sunt angajați pe același post.

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:09 +0200
http://www.noiinspania.com/00033170-Num%C4%83rul-victimelor-traficului-de-persoane-identificate-a-sc%C4%83zut-cu-un-sfert-%C3%AEn-2018-fa%C8%9B%C4%83-de-anul-precedent.html Numărul victimelor traficului de persoane identificate a scăzut cu un sfert în 2018 față de anul precedent Campania "Informare acasă! Siguranță în lume!" derulată în 2018 la nivel național este un exemplu de parteneriat reușit între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, fapt relevat și în evaluarea anuală prezentată pe 13 februarie de ANITP. Anul trecut au fost 497 victime identificate, în 2017, 662, a informat Agenția... http://www.noiinspania.com/00033170-Num%C4%83rul-victimelor-traficului-de-persoane-identificate-a-sc%C4%83zut-cu-un-sfert-%C3%AEn-2018-fa%C8%9B%C4%83-de-anul-precedent.html // Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” derulată în 2018 la nivel național este un exemplu de parteneriat reușit între Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), fapt relevat și în evaluarea anuală prezentată pe 13 februarie de ANITP.

La prezentarea raportului a participat și subsecretarul de stat MRP Victor Ionescu. MRP va continua, alături de agenție și de ceilalți parteneri din cadrul Guvernului, eforturile pentru a reduce numărul românilor care cad victime ale traficului de persoane și sclaviei moderne, a anunțat instituția. Informarea permanentă și conștientizarea pericolelor la care se expun cetățenii români care acceptă compromisul muncii la negru încep acasă, în România.

Datele ANITP arată o scădere cu aproximativ 25% a numărului victimelor traficului de persoane identificate în 2018 față de anul precedent. ANITP estimează că această scădere se datorează campaniilor de informare derulate în țară și peste hotare.

Anul trecut au fost 497 victime identificate, în 2017, 662, a informat Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane. Dintre acestea, adulţi – 57,3% (48,6% în 2017); minori – 42,7% (51,4%); femei – 73% (76,4%); bărbaţi – 27% (23,6%).

În ceea ce privește modul de exploatare, cea sexuală a fost în 67,6% din cazuri (68,8%), urmând exploatarea prin muncă – 20,1% (12%) și cerşetorie/comitere infracţiuni – 6,8/ (11,8%).

Ţările de destinaţie au fost România, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania (România, Italia, Franţa,Germania, Spania).

Judeţele de provenienţă ale victimelor au fost Bacău, Dolj, Galaţi, Călăraşi, Vrancea (Dolj, Iaşi, Sibiu, Galaţi, Prahova/Neamţ).

În ceea ce privește mediul de provenienţă, 54% dintre victime provin de la sate (51% în 2017), iar 46% (49%) sunt din orașe.

În 54% (53%) dintre cazuri victimele aveau cel mult studii gimnaziale. Majoritatea au fost recrutate în persoană – 88,5% (90%), iar 75% (77%), de persoane cunoscute.

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:10 +0200
http://www.noiinspania.com/00033171-Nou-sediu-al-Institutului-Cultural-Rom%C3%A2n-de-la-Madrid.html Nou sediu al Institutului Cultural Român de la Madrid La 14 februarie a fost inaugurat noul sediu al Institutului Cultural Român de la Madrid. „În relația bilaterală cu Spania, dimensiunea culturală nu poate fi ignorată, fiind un important pilon de cooperare între popoarele noastre. Îmi exprim convingerea că noul sediu va permite Institutului Cultural Român de la Madrid să facă un salt calitativ în promovarea proiectelor culturale de amploare într-un context cultural spaniol competitiv“, a declarat Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei. http://www.noiinspania.com/00033171-Nou-sediu-al-Institutului-Cultural-Rom%C3%A2n-de-la-Madrid.html // La 14 februarie a fost inaugurat noul sediu al Institutului Cultural Român de la Madrid, în prezența ambasadorului României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, a președintelui Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, și a directorului reprezentanței ICR de la Madrid, Maria Floarea Pop, alături de membri ai corpului diplomatic străin acreditat la Madrid, directori de institute culturale din Madrid ale altor state şi reprezentanţi ai mediului academic, cultural şi publicistic din societatea spaniolă.

„În relația bilaterală cu Spania, dimensiunea culturală nu poate fi ignorată, fiind un important pilon de cooperare între popoarele noastre. Îmi exprim convingerea că noul sediu va permite Institutului Cultural Român de la Madrid să facă un salt calitativ în promovarea proiectelor culturale de amploare într-un context cultural spaniol competitiv“, a declarat Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei.

„În noua casă a Institutului Cultural Român din Madrid, publicul spaniol și internațional va putea descoperi industriile creative, poveștile designerilor, artiștilor, arhitecților, muzicienilor bucureșteni, chiar din prima zi a deschiderii sale oficiale. Nu puteam avea un sediu mai bine plasat, aici, în inima Madridului clasic. În spatele oricărui proiect de succes și al oricărei instituții puternice se află oameni, care depun eforturi și pasiune. Vreau să mulțumesc echipei ICR Madrid și colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, în special doamnei ambasador, pentru efortul pe care l-au făcut”, a declarat Liliana Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român.

„Strategia reprezentanței Institutului Cultural Român de la Madrid este de a susţine și promova creaţia culturală și artistică contemporană, incluzând și acele activități din sfera industriilor culturale și creative care pun în valoare geniul românesc, dar au și un important impact economic şi social. Vom realiza numeroase proiecte în acest sens”, a subliniat Maria Floarea Pop, directorul Institutului Cultural Român de la Madrid.

Noul sediu al ICR Madrid este amplasat în Plaza del Cordón, în imediata apropiere a centrului istoric, politic și cultural al capitalei Spaniei, la câteva minute de Palatul Regal, Teatrul și Opera Naționale, Plaza Mayor și Puerta del Sol, precum și în vecinătatea altor institute culturale străine. Situat la parterul unui edificiu istoric, sediul este prevăzut cu o sală de expoziții, o bibliotecă cu 3.000 de titluri și săli de curs. 

 

 

 

 

 

 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:11 +0200
http://www.noiinspania.com/00093172-Num%C4%83rul-locurilor-de-munc%C4%83-vacante-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-a-crescut-cu-7-6--%C3%AEn-2018.html Numărul locurilor de muncă vacante în România a crescut cu 7,6% în 2018 Rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, în trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% (aproape 4.150), la 58.810, arată datele publicate pe 19 februarie de Institutul Național de Statistică din România. http://www.noiinspania.com/00093172-Num%C4%83rul-locurilor-de-munc%C4%83-vacante-%C3%AEn-Rom%C3%A2nia-a-crescut-cu-7-6--%C3%AEn-2018.html // Rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, în trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2017, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% (aproape 4.150), la 58.810, arată datele publicate pe 19 februarie de Institutul Naţional de Statistică.

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante şi numărul total al locurilor de muncă (ocupate şi vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituţiei), exprimat procentual.

În trimestrul IV 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în scădere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, numărul locurilor de muncă vacante scăzând cu 4.900 faţă de trimestrul anterior.

În trimestrul IV 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (3,35%), în administraţia publică (2,86%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.900 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%.

Sectorul bugetar a însumat circa 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.900 locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 6.800 de locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.600 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 0,100 locuri vacante).

În trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (0,66 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (0,27 puncte procentuale), această din urmă activitate înregistrând şi cea mai semnificativă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (3.300 de locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (0,46 puncte procentuale) şi în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare creştere în activităţile de transport şi depozitare (0,300 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,49%, respectiv 16.000 locuri vacante). Cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 0,100 locuri vacante) şi de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,69%, respectiv 2.400 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, comparativ cu perioadele precedente, comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat scăderi (cu excepţia lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6), cea mai relevantă regăsindu-se în ocupaţiile elementare - grupa majoră 9 (0,21 puncte procentuale, respectiv 1.500 de locuri vacante).

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:12 +0200
http://www.noiinspania.com/00033173-Muzic%C4%83--poezie--m%C4%83r%C8%9Bi%C8%99oare--la-evenimentul-Iubiri-de-prim%C4%83var%C4%83.html Muzică, poezie, mărțișoare, la evenimentul Iubiri de primăvară Duminică, 24 februarie, între orele 16.00-20.00, Ambasada României în Regatul Spaniei va găzdui la sediul său evenimentul Iubiri de primăvară, organizat de Asociația de Femei Rază de Soare. http://www.noiinspania.com/00033173-Muzic%C4%83--poezie--m%C4%83r%C8%9Bi%C8%99oare--la-evenimentul-Iubiri-de-prim%C4%83var%C4%83.html // Duminică, 24 februarie, între orele 16.00-20.00, Ambasada României în Regatul Spaniei va găzdui la sediul său (Avda. Alfonso XIII 157, Madrid; stația de metrou Pío XII) evenimentul Iubiri de primăvară, organizat de Asociația de Femei Rază de Soare.

Evenimentul va consta dintr-o expoziţie de mărţişoare şi de cadouri pentru Ziua Internaţională a Femeii, realizate de membrele asociaţiei, şi dintr-un program de spectacole pentru toate vârstele.

Solistul Macedon Botârlă, grupul de copii coordonat de Elena Ninerică îi vor delecta pe cei prezenți cu muzica lor.

Invitată de onoare este poeta Antonela Stoica, care va prezenta două volume de poezii:

Punte spre Andromeda și Spirit sacru.

Toţi cei care vor trece pragul Ambasadei la acest eveniment vor putea participa la o tombolă cu produse oferite de expozanţi.

De asemenea, vizitatorii vor primi din partea Ambasadei cărţi în limba română şi vor putea viziona expoziţia de pictură Din dragoste de oameni şi artă, de Florian Ștefan, artist selecţionat în 2018 pentru Premiul „Reina Sofia” pentru Artă Plastică.

Intrarea este liberă.

„Vă invităm să ne cunoașteți minunile realizate cu multă dragoste și pe noi, femeile din spatele produselor!”, ne-a transmis președinta asociației Rază de Soare, Daniela-Ramona Ene.

 

// ]]>
Thu, 21 Feb 2019 00:00:13 +0200