Noi in Spania
 

Totul despre numărul de Seguridad Social

zoom Totul despre numărul de Seguridad Social

10 ianuarie 2019

Numărul de Securitate Socială este un fel de DNI bis de care avem nevoie peste tot în viață. Este fundamental deoarece fără el nu ne putem angaja, nici să avem acces la sistemul sanitar, cu excepția cazului în care suntem beneficiar.

Prin acordarea unui număr de înscriere în sistemul de Securitate Socială Trezoreria Generală a Securității Sociale recunoaște condiția de inclus în sistemul de Securitate Socială a persoanei fizice care pentru prima dată desfășoară o activitate ce determină includerea sa. Această activitate este reprezentată în principal de angajarea în câmpul muncii, dar poate fi vorba și de condiția de student sau de cazul persoanelor care urmează să beneficieze direct de o pensie fără să fi avut un număr înainte (pensie pentru soțul supraviețuitor, de orfan etc.).   

Este important?

Este  vital. Fără el nu putem fi incluși în sistemul de Securitate Socială și nu ne putem angaja. Iar dacă lucrăm, o facem ilegal. Nu se poate solicita nici includerea în sistemul sanitar, cu excepția cazului în care avem condiția de beneficiar al numărului altui titular (un copil în relația cu mama sau tatăl, de exemplu).     

Cine cere numărul de Securitate Socială?

Îl solicită persoana interesată. În unele cazuri o poate face angajatorul, dacă persoana în cauză va începe să lucreze și încă nu are un număr de Seguridad Social. O poate face din oficiu și Seguridad Social dacă detectează o situație în care trebuie să existe acest număr.    

Unde și cum se solicită?

La orice sucursală a Trezoreriei Generale a sistemului de Securitate Socială sau prin intermediul sediului electronic, dacă avem certificat digital. Se completează formularul TA1 și se semnează. Identitatea trebuie dovedită cu pașaportul, NIE sau DNI. Se emite un certificat cu valoare juridică, unde figurează numărul. Deși legea spune că se acordă în termen de 45 de zile, în general se acordă imediat.

Putem avea mai mult de un număr de Seguridad Social?  

Nu, este exclusiv al titularului său și pentru toată viața. În practică însă există multe cazuri în care o persoană are mai mult de un număr de Securitate Socială. În aceste situații, Seguridad Social asociază toate numerele și declară unul drept principal – în mod normal, cel care a fost folosit cel mai recent în sistemul de Seguridad Social: ultimul serviciu… –, iar celelalte se mențin – ca să nu se piardă antecedentele (historial) pe care le au –, drept secundare față de acesta. 

Cardul sanitar este numărul de Securitate Socială?   

Nu. Sistemul sanitar folosește numărul de înscriere în sistemul de Securitate Socială pentru a emite cardul sanitar și ca să ia în evidență dreptul la primirea de asistență sanitară. De aceea coincide numărul de Seguridad Social cu cel de pe card. Primele două cifre reprezintă codul provinciei unde s-a realizat înscrierea. 

Dacă pe card apare litera B după șirul de cifre, înseamnă că primiți asistență sanitară în calitate de beneficiar (soț fără venituri, copii care nu lucrează etc.) al unei persoane care are dreptul să o primească singură.   

Se anulează numerele de Securitate Socială?

Da, Seguridad Social face acest lucru când detectează că numărul s-a acordat fără ca persoana în cauză să aibă dreptul la el. Este frecvent în cazurile de falsificare de documente și de furt de identitate.  

Ce fac dacă am pierdut numărul de Securitate Socială sau l-am uitat și am nevoie de el?

La orice sucursală a Trezoreriei Generale a sistemului de Securitate Socială vi se dă un duplicat al certificatului de înscriere în sistem. Dacă ați pierdut cardul sanitar, adresați-vă policlinicii de care aparțineți.   

  

   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: