Noi in Spania
 

Profesia dvs. este reglementată în străinătate?

zoom Profesia dvs. este reglementată în străinătate?

24 ianuarie 2019

Recunoașterea calificărilor profesionale este necesară dacă doriți să lucrați în străinătate, în anumite domenii, dar nu se aplică pentru cazurile în care vreți să studiați în altă țară.

Dacă aveți intenția să lucrați în altă țară din UE (+ Islanda, Norvegia sau Liechtenstein) în care profesia dvs. este reglementată, este posibil să nu vă puteți începe activitatea dacă nu obțineți recunoașterea oficială a calificării dvs. profesionale (formarea și experiența profesională).

Ce sunt profesiile reglementate?

Sunt acele profesii la care nu puteți avea acces decât dacă dețineți o anumită diplomă, dacă ați trecut o serie de examene specifice sau dacă v-ați înregistrat într-o organizație profesională.

Pentru a afla ce profesii sunt reglementate în fiecare țară din UE și care sunt autoritățile competente, consultați baza de date a profesiilor reglementate accesând http://ec.europa.eu/.

Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. De exemplu, dacă doriți să lucrați ca patiser în Germania, căutați în baza de date profesia de „Bäcker (DE)”.

Dacă profesia este reglementată în țara dvs. de origine, puteți căuta mai întâi denumirea profesiei în propria limbă, pentru a găsi echivalentul acesteia în limba engleză (furnizat în cadrul descrierii). Apoi, aflați țările în care profesia respectivă este considerată reglementată folosind funcția de căutare și introducând echivalentul în limba engleză. Dacă lista de rezultate nu conține țara în care intenționați să vă mutați, este posibil ca profesia să nu fie reglementată în țara respectivă.

Dacă nu găsiți profesia dvs. în baza de date, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țara în care doriți să lucrați (Spania: Ministerio de Educación y Formación Profesional: Calle Alcalá, 34, Madrid; tel: 91 701 80 00; Website: http://www.educacionyfp.gob.es/portada.html. România: Centrul de Asistenţă pentru Recunoașterea Calificărilor profesionale: Str. Spiru Haret, nr. 12, Sector 1 Bucureşti; Tel: 004(0)21 405 56 59, 004(0)21 451 53 01, 004(0)21 405 62 15). Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți ce norme se aplică în cazul dvs.

Profesia dumneavoastră este considerată reglementată în țara de destinație, dar nu și în țara de origine

Dacă profesia pe care o exercitați și pregătirea necesară sunt considerate reglementate în țara din UE în care doriți să lucrați, dar nu au același statut în țara de origine, țara-gazdă vă poate solicita să dovediți că ați practicat această meserie timp de cel puțin 2 ani din ultimii 10 înainte de a vă permite să vă exercitați profesia sau chiar să prestați servicii temporare pe teritoriul său.

Personalul punctelor de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale (prezentate mai înainte) din țara în care doriți să lucrați vă poate ajuta să vă pregătiți dosarul, cu toate documentele justificative necesare.

Profesia dvs. este considerată reglementată în țara de origine, dar nu și în țara de destinație

Dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată în țara de destinație, o puteți exercita în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Atenție! Există posibilitatea ca profesia dvs. să nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar să fie considerată parte a unei astfel de profesii. Întrebați întotdeauna autoritățile țării în care vă mutați dacă profesia dvs. este sau nu reglementată. Personalul punctelor naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale vă poate ajuta să aflați căror autorități trebuie să vă adresați.

Caz real

Informați-vă înainte de a vă muta!

Dirk este un tânăr agent imobiliar olandez care s-a mutat recent în Austria. Profesia sa nu este reglementată în Olanda, așa că Dirk se aștepta să poată funcționa fără probleme ca agent independent în Austria, lucrând pentru cetățeni olandezi și belgieni aflați în căutarea unei case de vacanță în Alpi. Însă, când a încercat să se înregistreze ca lucrător independent, i s-a spus că trebuie să facă dovada unei calificări care îi dă dreptul să lucreze ca agent imobiliar. Această cerință i-a încetinit considerabil planurile.

Risto este arhitect în Finlanda, dar își dorește să se mute în Italia. A verificat baza de date a profesiilor reglementate și a aflat ce formalități trebuie să îndeplinească și cărei autorități italiene trebuie să i se adreseze. Risto a contactat autoritatea în cauză și este acum pregătit să se mute.

Întrebări şi răspunsuri

- Profesia pe care o exercit nu este reglementată în ţara mea de origine. Pot lucra într-o ţară în care această profesie este reglementată?

Dacă nici profesia, nici cursurile de formare nu sunt reglementate în ţara de origine, va trebui, probabil, să dovediți că aţi practicat profesia respectivă timp de cel puţin 2 ani în ultimii 10, înainte de a vă stabili în altă ţară sau chiar de a furniza temporar servicii în ţara respectivă.

- Profesia pe care vreau s-o practic în Finlanda nu este reglementată în această ţară: pot să merg pur şi simplu acolo şi să încep să lucrez fără a solicita recunoaşterea calificărilor obţinute în Estonia?

Da, puteţi practica o profesie în Finlanda, în aceleaşi condiţii ca şi finlandezii. Totuşi, chiar dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată ca atare în Finlanda, este posibil ca ea să nu fie o profesie independentă, ci parte a altei profesii care este reglementată. Consultaţi punctul finlandez de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale pentru a afla dacă profesia dumneavoastră este reglementată în Finlanda.

- Sunt artizan german şi doresc să-mi extind activitatea în Elveţia. Normele UE privind recunoaşterea calificărilor profesionale se aplică în acest caz?

Da, aceste norme se aplică prin extensie şi altor ţări care nu fac parte din UE. Este vorba de Islanda, Liechtenstein, Norvegia (toate trei membre ale Spaţiului Economic European) şi Elveţia. Totuşi, în cazul Elveţiei, se aplică reglementări speciale. Pentru detalii, consultaţi punctul elveţian de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale.

- Sunt cetăţean italian. Am studiat medicina în Argentina şi ulterior mi-am deschis un cabinet în Spania. Pot lucra în Italia, în baza normelor UE?

Normele UE vizează doar recunoaşterea calificărilor obţinute în ţările din UE, şi Elveţia (ţară pentru care există prevederi specifice). Recunoaşterea de către Spania a diplomei eliberate în Argentina nu obligă Italia să facă acelaşi lucru, decât în cazul în care aţi practicat medicina în Spania, timp de cel puţin 3 ani, înainte de a solicita recunoaşterea calificărilor în Italia.

- Profesia mea nu este reglementată în Belgia, ţara mea de origine. Pot lucra în Franţa, unde profesia respectivă este reglementată?

Dacă nici profesia, nici cursurile de formare nu sunt reglementate în Belgia, va trebui, probabil, să dovediţi că aţi practicat profesia respectivă timp de cel puţin 2 ani în ultimii 10, înainte de a vă stabili sau chiar de a furniza temporar servicii în Franţa. Fişele de salariu sau declaraţiile angajatorilor constituie astfel de dovezi, atâta timp cât precizează clar activitatea profesională pe care ați desfășurat-o.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: