Noi in Spania
 
alexandriongroup

10 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a vă înregistra ca autónomo

zoom 10 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a vă înregistra ca autónomo

7 februarie 2019

În fiecare zi în Spania se înregistrează 137 de noi lucrători pe cont propriu, conform datelor din 2018 ale Asociației Lucrătorilor pe Cont Propriu (Asociación de Trabajadores Autónomos – ATA). Sunt peste 3,2 milioane de autónomos.

Fără șef, fără orar, fără birou… Însă dincolo de acest „fără”, există un maraton 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. Și o mulțime de „cu”: IRPF, TVA (IVA), riscul de a nu fi plătit. În ciuda dificultăților, tot mai mulți lucrători pe cont propriu reușesc să își consolideze afacerile. Doi din fiecare trei autónomos de peste trei ani desfășoară aceeași activitate cu care au început, iar unu din doi are peste cinci ani de când își conduce singur afacerea, conform site-ului infoautónomos.      

1. Primii pași. Hacienda și Seguridad Social, în această ordine, sunt primele două locuri unde trebuie să mergeți ca să vă înscrieți dacă vreți să începeți să lucrați pe cont propriu. La Hacienda trebuie să vă înscrieți în Censo de Empresarios prin intermediul formularului 036 sau 037. După aceea, în termen de o lună este necesar să vă înscrieți ca autónomo la Seguridad Social.   

2. Cuota de autónomos. Va trebui să plătiți cotizația lunară pentru autónomos. Chiar dacă nu ați avut încasări. În 2019 a crescut până la 283 de euro pe lună (cu 5 euro mai mult decât în 2018). Cotizația minimă lunară pentru autónomos societarios a urcat cu 6,89 euro lunar.  

3. Tarif plan în primul an. Cotizația pe care trebuie să o plătească la Seguridad Social reprezintă o problemă pentru mulți lucrători aflați la începutul afacerii pe cont propriu. De aceea există un tarif plan, de 60 de euro în primul an de activitate, de care pot beneficia atât noii autónomos, cei care și-au încetat lucrul cu doi ani înainte, cât și femeile care își reiau activitatea pe cont propriu după perioada de maternitate.      

4. Declarația trimestrială pentru TVA. Pe lângă plata lunară la Seguridad Social, va trebui să vă declarați veniturile trimestrial la Hacienda, conform calendarului fiscal din 2019. Impozitele ce afectează majoritatea lucrătorilor pe cont propriu sunt IVA și IRPF. Dacă tocmai v-ați înscris ca autónomo sau au trecut mai mult de 12 luni de când ați solicitat baja din sistemul lucrătorilor pe cont propriu, veți putea beneficia de o cotizație redusă de 7% în anul în care vă începeți activitatea și în cei doi ani următori.                

5. Capitalizarea șomajului. Aveți șomaj? Persoanele interesate să își deschidă o afacere pe cont propriu care se află în șomaj pot solicita capitalizarea ajutorului de șomaj. Puteți alege să îl primiți într-o singură plată sau în plăți lunare, ca să vă fie mai ușor să plătiți cotizația ca autónomo, de exemplu. 

6. Concediu medical și șomaj. De la 1 ianuarie 2019, lucrătorii pe cont propriu cotizează pentru toate riscurile (contingencias) pentru care o fac angajații. Vor avea dreptul la șomaj și prestación por accidente de trabajo o enfermedad profesional. Vor avea acces la formare continuă și reciclare profesională și nu vor mai cotiza la Seguridad Social din a doua lună de concediu medical sau incapacitate temporară, până ce primesc alta.        

7. Autónomo pluriempleado. Da, se poate. Nu doar este compatibil, ci acum s-a ușurat „povara” rezultată din cotizarea în două sisteme diferite (General și Autónomos), prin bonificații pentru noii lucrători pe cont propriu – fiind excluși autónomos societarios – în situație de pluriactividad. Înapoierea a 50% din surplusul de cotizare din partea lucrătorilor pe cont propriu pluriempleados a fost una dintre principalele noutăți aplicate în 2018.  

8. Cheltuieli deductibile. Cheltuieli cu masa, cazarea, material, facturi. Un lucrător pe cont propriu poate beneficia de deducerea a diferite cheltuieli, dacă îndeplinește următoarele condiții: trebuie să fie cheltuieli relaționate cu activitatea economică realizată; este necesar să fie justificate cu facturi.

9. Lucrătorii pe cont propriu și pensiile. Lucrătorii pe cont propriu primesc pensie publică, însă, în general, aceasta este mult mai mică decât cea a persoanelor care au avut un angajator (trabajadores por cuenta ajena), din cauza faptului că mulți autónomos aleg să cotizeze la Seguridad Social în funcție de baza minimă. Pentru a putea beneficia de pensia maximă trebuie să își mărească cotizațiile la Seguridad Social până la circa 500-600 de euro. În plus, este necesar să cotizeze neîntrerupt de la 30 de ani.    

10. Maternitatea și lucrătorii pe cont propriu. Lucrătoarele pe cont propriu au dreptul la aceleași prestații pentru maternitate ca și cele din Régimen General. Adică primesc 100% din baza regulatoare care le corespunde. Principala problemă este că, la fel ca în cazul pensiilor, în general se cotizează în funcție de cotizația minimă, de aceea se vor primi aproximativ 880 de euro pe lună.

Noua Ley de Reformas Urgentes del Trabajo Autónomo a inclus ca lucrătoarele pe cont propriu care știu că vor deveni mame să poată să își schimbe mai înainte baza de cotizare, având astfel o prestație de maternitate mai mare.                     

  

 

    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: