Noi in Spania
 
alexandriongroup

Declaraţia de călătorie pentru copil – e sau nu e nevoie de ea?

zoom Declaraţia de călătorie pentru copil – e sau nu e nevoie de ea?

4 iulie 2019

Ambasada României în Spania a prezentat pe pagina sa de Facebook un material despre documentele pe care trebuie să le prezentăm la frontieră când călătorim cu copii.    

Copilul merge în România

Copiii români sub 18 ani care au carte de identitate (buletin) sau pașaport pot călători fie însoțiți de un adult (peste 18 ani), fie prin intermediul serviciului de însoțire oferit de unele companii aeriene. În acest caz nu este necesară vreo procură nici pe numele persoanei însoțitoare, nici pe numele companiei aeriene.

Copilul pleacă din România în Spania

În ce situaţie nu este nevoie de declaraţie de călătorie? Dacă un copil român sub 18 ani are atât carte de identitate (buletin) sau pașaport, cât şi NIE, poate ieşi din România către Spania fie însoțit de un adult (care nu trebuie neapărat să fie rudă cu copilul), fie prin intermediul serviciului de însoțire oferit de unele companii aeriene, fără declaraţie de călătorie de la părinţi. Astfel, nu este necesară vreo procură nici pe numele persoanei însoțitoare, nici pe numele companiei aeriene. Dacă minorul este însoţit la ieșirea din România de un adult (altcineva decât însoţitorul de la compania aeriană), acest adult trebuie să prezinte cazierul la punctul de trecere a frontierei din România (controlul de paşapoarte).

În ce situaţie este nevoie de declaraţie de călătorie?

Dacă un copil român sub 18 ani nu are NIE, poate ieşi din România fie însoțit de un adult (care nu trebuie neapărat să fie rudă cu copilul), fie prin intermediul serviciului de însoțire oferit de unele companii aeriene, însă, în acest caz, este necesară o declarație de călătorie din partea ambilor părinți. Dacă minorul este însoţit la ieșirea din România de un adult (altcineva decât însoţitorul de la compania aeriană), acest adult trebuie să prezinte atât declaraţia de călătorie, cât şi cazierul la punctul de trecere a frontierei din România (controlul de paşapoarte).

Poliția de Frontieră Română informează:

Poliţiştii de frontieră permit ieşirea din ţară a unui cetăţean român minor – numai dacă este însoţit de o persoană fizică majoră – în următoarele cazuri:

A. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) și călătorește însoţit de ambii părinţi;

B. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, sau după caz face dovada decesului celuilalt părinte.

Nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului.

 

C. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

D. Este titular al unui document de călătorie individual (paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică) şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoţitoare prezintă certificatul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate; datele de identitate ale însoţitorului respectiv.

Declarația celuilalt părinte, declarația ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului sau legal, privind acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație se deplasează, însoțit, în această țară.

Dacă minorul respectiv călătorește în altă țară decât cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este necesară declarația care să cuprindă acordul părintelui/părinților/reprezentantului legal cu privire la călătoria minorului.

Mai multe informații, pe https://www.politiadefrontiera.ro

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


  1. Ionica Stoica 04/10/2021

    Nu sunt căsătorită legal cu tatăl copiilor ,copii sunt in Romania !
    Copii au nie verde fara poza (certificado de ex
    tranjero)au fost dați la școală în Spania ,au pașapoarte și tarjete de salud in Spania!
    M-ai am nevoie de declarația tatălui pentru a trece granita la aeroport având toate aceste documente?!