Noi in Spania
 

Lucrătorii pe cont propriu, funcționarii și cei cu salarii mici, cei mai afectați de amânarea aprobării bugetului

zoom Lucrătorii pe cont propriu, funcționarii și cei cu salarii mici, cei mai afectați de amânarea aprobării bugetului

5 octombrie 2017

Tensiunea din Cataluña a ajuns atât de departe, că Executivul a decis săptămâna trecută să amâne din nou aprobarea bugetului public până ce va reuși să obțină sprijinul necesar în Parlament. Tsunami-ul catalan a trezit tensiuni între Guvern, în minoritate, și PNV, principalul sprijin ca să se voteze bugetul public. De aceea, ministrul finanțelor, Cristóbal Montoro, s-a decis să câștige timp și să continue să negocieze cu asociații Executivului ca să se ajungă la un acord care să permită să fie gata bugetul la începutul anului viitor. Situația politică a făcut să sară în aer calendarul, pentru că legislația stabilește că înainte de 1 octombrie Consiliul de Miniștri trebuie să aprobe proiectul de lege a bugetului pentru 2018 și să îl trimită în Congres.  

Carta Magna stabilește și că dacă la data de 1 ianuarie a unui an nu s-a aprobat nimic, să se amâne automat votarea bugetului. Dacă s-ar scurta formalitățile legislative, este posibil ca votarea bugetului să se facă la timp, cu condiția ca Guvernul să îl prezinte în următoarele săptămâni. Un termen și mai important este 15 octombrie: înainte de această dată Executivul trebuie să trimită Comisiei Europene o ciornă de buget pentru ca Bruxelles-ul să își dea acordul.

Singurul lucru clar până acum este că întârzierea aprobării bugetului lasă în aer toate măsurile fiscale care erau prevăzute să intre în vigoare până la 1 ianuarie 2018.  

Cu efecte retroactive

Dacă bugetul nu va fi aprobat înainte de 31 decembrie, va fi afectată, între altele, creșterea salariilor funcționarilor, pe care acum Guvernul le negociază cu sindicatele. În luna în care ar urma să intre în vigoare noul buget, atunci se va plăti funcționarilor procentul de creștere acumulat în lunile care au trecut. Același lucru s-a întâmplat anul acesta, când bugetul a intrat în vigoare în iulie, iar creșterea de 1% din lunile anterioare s-a achitat drept „extra”. 

Majoritatea măsurilor care nu au dată de intrare în vigoare au fost stabilite între Guvern și Ciudadanos. Astfel, de exemplu, în schimbul sprijinirii limitării cheltuielilor pentru 2018, Executivul a redus IRPF pentru veniturile mici. Se prevede ca salariații care primesc circa 1.000 de euro să nu plătească impozit. Limita până la care nu se plătește IRPF ar urma să urce de la 12.000 la 14.000 de euro brut pe an. Pentru cei care au salariu între 14.000 și 17.500 de euro ar urma să se aplice reduceri graduale ale impozitului pe venit.

De asemenea, avea să se extindă impozitul negativ la IRPF-ul lucrătorilor cu persoane dependente sau în vârstă în îngrijire, cu soț/soție cu dizabilități și pentru familiile cu patru copii. Fără o dată precisă rămân și noile bonificații și ajutoare pentru grădiniță pentru familiile  cu copii sub trei ani, cât și materializarea promisiunii guvernului de a micșora TVA-ul pentru biletele la film de la 21% la 10%.

Alte ajutoare

Nu pare posibil nici ca de la 1 ianuarie să se aplice ajutoarele pentru permisele de paternitate. În principiu, este prevăzut ca părinții copiilor născuți după 1 ianuarie 2018 să beneficieze de o săptămână în plus de permis de paternitate, după cum au ajuns la un acord PP și Ciudadanos. Cu această extindere a concediului pentru nașterea copilului, ambii părinți ar însuma 21 de săptămâni de concediu.

După acordul între Guvern și Ciudadanos rămâne în aer și noua lege a lucrătorilor pe cont propriu, aprobată în unanimitate de Congres în iunie. Când se va vota bugetul pentru 2018, cei peste trei milioane de lucrători pe cont propriu vor putea să beneficieze de peste 20 de măsuri care să îi sprijine. 

Era prevăzut ca reforma ce extinde de la șase luni la un an tariful plan de 50 de euro să intre în vigoare la 1 ianuarie. Noua normativă prevede și ca femeile care lucrează pe cont propriu, au copii și și-au întrerupt activitatea ca urmare a maternității, adopției sau luării în îngrijire și reintră pe piața muncii în cei doi ani de după data întreruperii, să beneficieze de un tarif plan de 50 de euro timp de 12 luni dacă lucrătoarea a optat pentru baza minimă. Dacă a făcut-o în funcție de o bază mai mare, va avea o bonificație de 80% din cotizația por contingencias comunes. Normativa în discuție include o scutire de 100% de cotizația pe care o plătesc lucrătorii pe cont propriu timp de un an pentru îngrijirea minorilor și persoanelor dependente pentru ca astfel să se garanteze o mai bună îmbinare între lucru și viața de familie a lucrătoarei pe cont propriu.

Schimbările aprobate de Congres le vor permite lucrătorilor pe cont propriu și să își deducă din IRPF cheltuielile de întreținere relaționate cu activitatea pe care o desfășoară cu un cuantum maxim de 26,67 euro și 48 de euro dacă munca se face în străinătate.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: