Noi in Spania
 

Să continui să fii autónomo și să primești toată pensia va fi posibil

zoom Să continui să fii autónomo și să primești toată pensia va fi posibil

19 octombrie 2017

Colectivul lucrătorilor pe cont propriu, format din circa 3,2 milioane de persoane în Spania, a primit vești bune. Senatul a aprobat, pe 11 octombrie, la Ley de Autónomos, ce va permite compatibilizarea încasării întregii pensii cu munca pe cont propriu cu condiția ca beneficiarul să aibă cel puțin un lucrător care să lucreze cu el. Este o idee pe care Guvernul o avea din legislatura anterioară și care, conform unor surse din Asociația Lucrătorilor pe Cont Propriu (Asociación de Trabajadores Autónomos – ATA), va intra în vigoare curând.

Noua normativă, aprobată în unanimitate în Congresul Deputaților în primăvară, a fost aprobată și de Senat fără nici o schimbare. Majoritatea prevederilor vor intra în vigoare în ianuarie 2018, deși măsura menționată anterior și altele cu privire la îmbinarea muncii cu viața de familie, la femeile care lucrează pe cont propriu și prevenirea riscurilor la locul de muncă se vor aplica imediat după ce se va publica legea în Buletinul Oficial al Statului.

Unele dintre noutățile din reformă vor reprezenta o revoluție în viața lucrătorilor pe cont propriu, mai ales în ceea ce privește cotizațiile. Din ianuarie, lucrătorii pe cont propriu vor plăti chiar din ziua în care se vor înscrie sau vor ieși din regimul specific al colectivului, RETA, și nu pentru toată luna, cum o fac acum. În plus, vor putea să se înscrie și să iasă din sistem de până la trei ori de-a lungul unui an și în această perioadă vor putea să își schimbe de până la patru ori baza de cotizare.    

Guvernul are în vedere și extinderea tarifului plan de 50 de euro de la șase luni la un an și să acorde o bonificare de 50% în cotizația la Seguridad Social în al doilea an de activitate și de 30% în al treilea.  

Și în ceea ce privește fiscalitatea se remarcă una dintre propunerile pentru care a insistat partidul Ciudadanos. Penalizarea ce se aplică pentru întârzierea la plata cotizațiilor va fi de 10% în prima lună și nu de 20%, cum e în prezent.    

Chiar dacă lucrătorii pe cont propriu vor avea o viață puțin mai ușoară, ATA și UPTA au asigurat că vor lupta pentru mai multe drepturi pentru aceștia. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: