Noi in Spania
 

Justiția europeană respinge drept sexistă calcularea duratei șomajului pentru munca cu normă parțială

zoom Justiția europeană respinge drept sexistă calcularea duratei șomajului pentru munca cu normă parțială

16 noiembrie 2017

Munca cu normă parțială și modul în care se recunosc drepturile generate de cotizații continuă să dea bătăi de cap Spaniei. Acum justiția europeană respinge forma în care se calculează durata ajutorului de șomaj al celor care lucrează cu normă parțială cu orele acumulate în puține zile pe săptămână. Și nu o acceptă pe motiv de discriminare de gen, pentru că „este dovedit că majoritatea (…) sunt femei, care sunt prejudiciate”. În 2012, un raționament similar a schimbat modul de acces la pensia contributivă. 

Serviciul Public pentru Muncă (SEPE) nu calculează în același mod perioada în care vor primi ajutorul de șomaj cei care au lucrat cu normă parțială. Dacă au muncit, de exemplu, 24 de ore în total repartizate în toate zilele lucrătoare din săptămână, se va lua în calcul toată luna. Dar dacă au lucrat 24 de ore concentrate în doar trei zile (empleo a tiempo parcial vertical), se va ține cont doar de zilele (jornadas) muncite efectiv când se calculează perioada în care vor primi șomaj. 

Din această cauză, B.E.R. a deschis un proces la Juzgado de lo Social numărul 33 din Barcelona când și-a pierdut locul de muncă și, când a solicitat ajutorul de șomaj, i s-a recunoscut dreptul să îl primească 420 de zile. Ea considera că trebuie să primească șomaj 720 de zile pentru că a cotizat neîntrerupt în ultimii șase ani. Lucrase ca femeie de serviciu câte 2,5 ore lunea, marțea și miercurea și alte patru ore o zi de vineri pe lună în perioada 23 decembrie 1999-29 iulie 2013. La început, SEPE i-a recunoscut dreptul să primească șomaj timp de 120 de zile. După ce a reclamat că nu este de acord, perioada i s-a extins la 420 de zile. Nu a acceptat și a apelat la Justiția spaniolă, care a transmis trei chestiuni pre-judiciare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, la care s-a răspuns săptămâna trecută.  

Sentința pune sub semnul întrebării normativa spaniolă, considerându-se că discriminează femeile. Judecătorii europeni nu au ajuns la această concluzie pentru că bărbaților li se calculează prestațiile într-un alt mod. Sunt de această părere pentru că femeile reprezintă între 70% și 80% dintre cei care lucrează cu normă parțială (jornadas a tiempo parcial vertical), concentrând în puține zile din săptămână orele pentru care au fost angajate.

„Procesul principal prejudiciază mult mai multe femei decât bărbați”, semnalează sentința.      

Nu respectă egalitatea   

„Este obligatoriu să se semnaleze că o măsură de tipul celei în discuție [...] constituie o diferență de tratament în dauna femeilor”, continuă judecătorii, care în paragraful următor concluzionează că această măsură este contrară directivei europene ce supraveghează „aplicarea progresivă a principiului de egalitate de tratament între bărbați și femei în materie de securitate socială”.    

Ministerul spaniol al Muncii s-a limitat la a-și declara respectul pentru deciziile tribunalelor.

Pe de altă parte, UGT a cerut ca Guvernul să schimbe regularizarea. Și CCOO a solicitat „corespunzătoarea modificare normativă, echivalându-se condițiile de acces la prestații”.   

Justiția europeană nu pune sub semnul întrebării mecanismul ce se folosește la calcularea cuantumului, nici faptul că se ține cont doar de ce s-a cotizat în ultimii șase ani. Respinge modul în care se recunoaște perioada cât șomerul poate să primească ajutor de șomaj. 

Acest lucru, unit cu faptul că femeile reprezintă majoritatea celor care lucrează cu normă parțială, duce la concluzia că „femeile reprezintă majoritatea celor prejudiciați de normativa în discuție”.

Cum spune chiar sentința, la sfârșitul anului 2012 a fost un caz în Spania cu o sentință în același sens, ce a pus sub semnul întrebării normativa spaniolă pentru a beneficia de o pensie contributivă. 

Sentința poate să aibă un impact semnificativ pentru că acest tip de serviciu cu normă parțială este foarte folosit de lanțurile de magazine, marile depozite, în comerț și curățenie.   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: