Noi in Spania
 
alexandriongroup

Inspecția Muncii a detectat într-un singur an aproape 19.000 de falși autónomos

zoom Inspecția Muncii a detectat într-un singur an aproape 19.000 de falși autónomos

21 februarie 2019

Unul dintre punctele principale de pe agenda Inspecției Muncii este reprezentat de falșii autónomos, cu alte cuvinte, de lucrătorii care cotizează pe cont propriu la sistemul de Securitate Socială când ar trebui să fie angajați de firmele cu care lucrează. O dovadă în acest sens este verificarea constantă a persoanelor care repartizează la domiciliu  lucrând cu Glovo și Deliveroo. Însă și în sectorul cărnii sunt probleme, ca urmare a folosirii cooperativelor de muncă asociată (cooperativas de trabajo asociado) – formate, pe hârtie, din autónomos – și care furnizează mână de lucru abatoarelor.  

În anul 2018, Inspecția Muncii a detectat că în 18.851 de cazuri lucrătorul cotiza pe cont propriu, asumându-și astfel tot costul cotizațiilor sociale, când trebuia să facă acest lucru în calitate de angajat, în acest caz căzând pe firmă cea mai mare parte din cotizație. Ca urmare a inspecțiilor, s-a solicitat înregistrarea lucrătorilor în Regimul General la Seguridad Social și achitarea cotizațiilor neplătite.          

Acești aproape 19.000 de falși autónomos detectați sunt de zece ori mai mulți decât cu un an înainte. Mai mult de jumătate din aceste cazuri, 11.978, au fost descoperite în sectorul cărnii, unde Inspecția Muncii și-a intensificat controlul ca urmare a denunțurilor realizate de federația pentru Industrie din sindicatul Comisiones Obreras. 

Înregistrările angajaților în Regimul General din Seguridad Social, cerute de Inspecția Muncii, nu au fost simple în acest sector. Mai multe firme au boicotat acțiunea inspectorilor, dând imediat de baja înscrierile la Seguridad Social pe care au fost obligate să le realizeze. Această situație a dus la o schimbare a normativei, ca să se evite ca firmele să poată face acest lucru prin intermediul aplicațiilor informatice cu care comunică cu sistemul de Securitate Socială.

Nu a fost singura modificare în legislația cu privire la falșii lucrători pe cont propriu. În decembrie anul trecut s-a schimbat regimul de sancțiuni din Ley de Infracciones en el Orden Social, introducându-se o penalizare pentru firmele care recurg la falși autónomos. Schimbarea constă în catalogarea acestei acțiuni drept infracțiune gravă, ce implică o amendă între un minimum de 3.126 euro și un maximum de 10.000. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: