Noi in Spania
 
alexandriongroup

Orice lucrător poate cere schimbarea de tură, program de lucru flexibil sau să muncească de la distanță

zoom Orice lucrător poate cere schimbarea de tură, program de lucru flexibil sau să muncească de la distanță

20 iunie 2019

Legislația spaniolă în materie de muncă a înregistrat schimbări importante în ultimele luni. Una dintre măsurile cu cea mai mare repercusiune socială și în presă a fost implementarea de către firme a registrului orar obligatoriu, de pe 12 mai. Însă trebuie analizată și o altă noutate aplicabilă tuturor lucrătorilor din Spania: dreptul de a cere adaptarea programului de muncă și program de lucru flexibil, în vigoare din luna martie.   

Măsura este menționată în Decretul Regal-Lege 6/2019, cu măsuri urgente pentru garantarea egalității de tratament și de oportunități între femei și bărbați în muncă și ocupație.    

Acest text a modificat un paragraf din Statutul Lucrătorilor, articolul 34.8, datorită acestuia de pe 8 martie orice lucrător din Spania având dreptul la adaptarea programului de muncă și să solicite un program de lucru flexibil, schimbarea turei, chiar să lucreze de la distanță, fără să i se reducă numărul orelor de muncă, nici salariul. Anterior, pentru a putea beneficia de aceste drepturi era necesar ca acestea să figureze în acordul dintre firmă și sindicat sau să fie stabilite în negocierea colectivă.  

Adaptare vs. reducere. Noutatea acestei măsuri este că primează dreptul la adaptarea programului de muncă în fața reducerii acestuia. Cu alte cuvinte, se încearcă ca un angajat să nu fie obligat să își reducă numărul de ore de muncă și, deci, salariul, pentru echilibrul dintre viața profesională și cea de familie. Se poate solicita firmei să adapteze programul de lucru, fie în ceea ce privește flexibilitatea orelor, fie schimbarea de tură, chiar munca la distanță, fără ca lucrătorul să aibă neapărat copii minori.

Însă o poate cere oricine? În principiu, da. Oricine are nevoie. „Nu există nici o restricție”, asigură surse din biroul de avocatură Legálitas. Este un drept ce corespunde atât lucrătorilor care nu au copii în întreținere, dar invocă „situații dificile din cauza cărora trebuie să solicite adaptări ale duratei și distribuției normei de muncă”, cât și celor care au copii sub vârsta de 12 ani și „au nevoie să facă efectiv dreptul la echilibrul dintre viața profesională și cea de familie”, amintesc specialiștii de la Legálitas. 

Însă adaptările programului de muncă cerute de lucrător trebuie să fie „rezonabile și proporționale” cu nevoile sale și cu cele ale firmei, după cum explică specialiștii de la biroul de avocatură menționat.

Angajatul poate cere oricâte adaptări ale programului de lucru are nevoie, însă trebuie să dovedească că are nevoie de ele. Nu este nici limită de timp pentru a beneficia de această flexibilitate, cu excepția cazurilor ce se bazează pe îngrijirea copiilor minori: se poate beneficia de schimbări ale orarului doar până ce copiii împlinesc 12 ani.  

Cum se cere adaptarea? Conform Decretului Regal Lege 6/2019, în negocierea colectivă se stabilește mecanismul prin care lucrătorii își pot exercita aceste drepturi în relația cu firma, astfel încât să se garanteze nediscriminarea între persoane de un sex sau altul.  

Dacă nu există negociere colectivă, angajatul poate face o cerere (de preferință, în scris). De la prezentarea acesteia, după cum stabilește normativa, firma și lucrătorul au un maximum de 30 de zile pentru negociere. Cel târziu la împlinirea acestui termen, angajatorul trebuie ori să accepte solicitarea angajatului sau să îi ofere o alternativă care să faciliteze acoperirea nevoii sale de armonizare între viața profesională și cea de familie; ori să respingă cererea. Oricare dintre răspunsuri trebuie să fie în scris, semnalează specialiștii de la Legálitas.

Dacă firma respinge cererea lucrătorului este necesar să justifice acest lucru, cu „motive obiective”, după cum stabilește Statutul Lucrătorilor. Dacă lucrătorul consideră că nu sunt așa, poate recurge la justiție.

De asemenea, în situația în care compania acceptă adaptarea normei de muncă a lucrătorului, noua normativă prevede și dreptul acestuia de a cere revenirea la situația anterioară chiar dacă nu s-a terminat perioada stabilită inițial cu firma, cu condiția să se fi produs o schimbare în situația personală care să justifice acest fapt.                    

   

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: