Noi in Spania
 
alexandriongroup

Cotizați maximumul ca lucrător pe cont propriu? Puneți limite!

zoom Cotizați maximumul ca lucrător pe cont propriu? Puneți limite!

5 septembrie 2019

Lucrătorii care ajung la finalul stagiului de cotizare se confruntă cu o problemă ce nu mai are soluție. Dacă au cotizat în funcție de bazele minime pe toată perioada cât au muncit, pensia (pensión de jubilación) le va fi mică, în comparație cu cea a unui salariat, ale cărui cotizări au fost mai mari de-a lungul anilor.

În fața unei astfel de situații, multor lucrători pe cont propriu li se recomandă să crească baza de cotizare. Totuși, pot apărea cazuri de supracotizare. Un autónomo care timp de ani de zile a cotizat în funcție de baze maxime ar putea supraalimenta sistemul. Chiar dacă a cotizat la maximum, pensia sa nu va crește mai mult, de aceea ar putea să nu îl compenseze să o facă.        

Până când recomandă specialiștii în domeniu să se cotizeze în funcție de baza maximă de cotizare? Experți de la Asesoría Arba au reamintit, pentru El País, că pensia (pensión de jubilación) se calculează pe baza ultimilor 22 de ani cotizați. Însă această cifră va crește progresiv, urmând ca în anul 2025 baza să se calculeze avându-se în vedere ultimii 25 de ani cotizați. 

În acest sens, în cazul în care un lucrător pe cont propriu împlinește 65 de ani în 2025 și are cotizați mai mult de 38 de ani și 3 luni, în ultimii cinci ani ar putea să scadă baza de cotizare către cea minimă, economisind astfel o sumă importantă de bani.

În prezent pensia (pensión de jubilación) maximă este de 2.659,41 de euro, iar lucrătorii pe cont propriu care au cotizat până la 47 de ani în funcție de o sumă mai mică de 2.052,00 euro pe lună nu vor putea alege o cotizare mai mare de acest cuantum. 

De exemplu, dacă s-a cotizat timp de 20 de ani în funcție de baza maximă și cinci în funcție de baza minimă, baza ce regularizează pensia este de 2.800 de euro, cu puțin mai mult decât pensia maximă ce se poate primi. Dacă s-ar face astfel în ultimii cinci ani după ce minimum 20 de ani s-a cotizat în funcție de baza maximă, s-ar obține o economie la cotizații de peste 56.000 de euro.               

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: