Noi in Spania
 
alexandriongroup

IRPF va fi folosit la o nouă statistică a chiriilor

zoom IRPF va fi folosit la o nouă statistică a chiriilor

1 august 2019

Ministerul Dezvoltării pregătește indicele care va fi folosit pentru calcularea prețurilor chiriilor. Până acum singura referință era reprezentată de portalurile imobiliare. Însă nu era niciuna oficială. Noua statistică s-a inclus în acordul dintre Guvern și Unidas Podemos cu obiectivul de a se putea limita cuantumul chiriilor în zonele tensionate. Numai că în decretul ce a intrat în vigoare doar s-a prevăzut că va servi pentru elaborarea de politici care să crească oferta și pentru măsuri fiscale. Acum se vor folosi declarațiile IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) în mod anonim pentru cunoașterea prețurilor, acestea urmând să fie comparate cu cadastrul pentru a se afla care sunt caracteristicile imobilelor.

Prețurile chiriilor sunt la maximele istorice în cea mai mare parte a Spaniei, conform datelor portalurilor imobiliare Idealista și Fotocasa. Iar problema este și mai acută în marile municipii, precum Madrid sau Barcelona.

Conform  statisticilor Institutului Național de Statistică, crește proporția persoanelor care închiriază. A ajuns la 17%, de la 13%, cât era în 2007. Iar în rândul tinerilor între 16 și 29 de ani procentul este acum 48. La această crudă realitate se adaugă cifrele Băncii Naționale a Spaniei, conform cărora tinerii câștigă mai puțin decât acum zece ani în posturi similare. Iar cei cu un nivel scăzut de calificare, chiar mai puțin decât acum 20 de ani.         

În acest context, Guvernul analizează implementarea unor măsuri precum stimulente fiscale, folosirea domeniului public sau extinderea parcului de locuințe.

Și Unidas Podemos a făcut presiuni pentru limitarea creșterii prețurilor chiriilor. Un prim pas este crearea acestei statistici. Pentru moment însă se pregătește doar pentru a avea o imagine fidelă pentru elaborarea de politici pentru locuințe.

Decretul cu privire la chirii pe care Guvernul l-a aprobat la începutul lunii martie prevedea opt luni pentru realizarea unei statistici a prețurilor, care să se publice anual. Probabil va fi gata puțin mai târziu, prin februarie, au explicat surse cunoscătoare, pentru El País. Această statistică este elaborată de Fisc, Institutul Național de Statistică, Cadastru, Ministerul Dezvoltării, Registrul Proprietății, Banca Națională a Spaniei.  

Portaluri precum Idealista sau Fotocasa oferă statistici bune. Însă sunt doar oferte și nu se cunosc rezultatele posibilei negocieri dintre proprietar și chiriaș. 

O altă posibilitate ar fi un sondaj, însă este scump. De aceea, într-un final se vor folosi datele din declarația IRPF, considerate mai fiabile, proprietarul având obligația să își declare veniturile.  

Decretul spune că trebuie să se ofere o relație de valori medii lunare în euro per metru pătrat.

IRPF oferă și avantajul de a se putea realiza o statistică, comparându-se prețurile actuale ale chiriilor cu cele din anii trecuți. Inconvenientul este că statistica se va publica cu o anume întârziere, deoarece se poate realiza doar după ce se vor fi reunit toate datele cu privire la 2018.    

Cu toate că decretul stabilea că trebuie să se ajungă la nivel de cartiere, cel mai probabil va fi dificil. Nu se va avea nici o varietate suficientă de mostre pentru realizarea unor comparații omogene prin caracteristicile locuinței: dacă sunt lipite de altele, dacă sunt exterioare ori dacă au piscină, garaj, ascensor etc.

O altă problemă este că din datele din IRPF nu se pot vedea schimbările de chiriaș sau de contract. Deși se va putea deduce că nu sunt schimbări când se vor vedea creșterile conform IPC (Índice de precios de consumo).

Pe de altă parte, se studiază realizarea unui indice care să compare evoluția prețului chiriilor cu cel al locuințelor. În acest sens urmează să se analizeze informațiile tranzacțiilor operatorilor de registre.

Totuși, comunitățile autonome au această competență și vor putea să își aleagă indicatorii. Decretul le permite să oblige proprietarii ca garanția să se depoziteze întotdeauna la Administrația comunității autonome, colectând date suficiente pentru a putea realiza un indice propriu. 

Ideea este să se folosească noua statistică pentru a se decide politicile publice și să se implementeze „măsuri de politică fiscală”, se menționează în decretul cu privire la chirii. Aceasta este intenția Guvernului. Unidas Podemos cere să se folosească pentru limitarea prețurilor. Însă pentru acest lucru va trebui schimbat articolul 17 din Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU), care stabilește că părțile pot stabili liber prețul chiriei.

Intervenția asupra prețurilor era în acordul cu privire la buget semnat de Guvern și formațiunea violet, în octombrie.     

În acest text, Executivul se angajase să modifice normativa pentru a putea „limita creșterile abuzive ale chiriilor”. Întotdeauna când se împiedică accesul la un preț „rezonabil” s-ar putea „declara temporar și în mod excepțional o zonă urbană drept piață tensionată”. Și să se intervină. Această inițiativă s-a inclus în ciorne. Însă Ministerul Economiei a oprit această măsură ca răspuns la amenințările fondurilor de investiții de a abandona Spania. După acest pas în spate al Guvernului, Unidas Podemos a făcut să cadă decretul în Congres, în ianuarie. După noi negocieri între Executiv și formațiunea violet, decretul ce într-un final s-a aprobat în martie și acum este în vigoare nu prevede posibilitatea limitării costurilor chiriilor. Doar indicele de prețuri.          

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: