Noi in Spania
 

Seguridad Social a schimbat modul de calcul al pensiilor lucrătorilor cu norme parțiale

zoom Seguridad Social a schimbat modul de calcul al pensiilor lucrătorilor cu norme parțiale

5 septembrie 2019

 

Sentința Curții Constituționale 91/2019, de pe 3 iulie 2019, a anulat parțial sistemul pe care Seguridad Social l-a fost folosit până acum la calcularea pensiilor lucrătorilor cu contracte cu normă parțială.    

Curtea Constituțională, în sentința sa din iulie, a considerat că sistemul utilizat anterior cu așa-numitul coeficiente de parcialidad era discriminatoriu, fiind de părere că lucrătorilor cu normă parțială (majoritatea, femei) li s-au contabilizat mai puține zile cotizate decât unui lucrător cu normă întreagă, provocându-se astfel o dublă penalizare, nejustificată: pe de o parte, muncind cu normă parțială, bazele de cotizare erau deja mai mici față de cele ale lucrătorilor cu normă întreagă, iar pe de altă parte, coeficientul de parțialitate reducea numărul de zile cotizate.  

În prezent, la calcularea cuantumului pensiei (pensión de jubilación), Institutul Național al Securității Sociale consideră că fiecare zi lucrată cu normă parțială este echivalentă cu una în care s-a cotizat 100%, neaplicându-se coeficienți reductori.    

Deși în sentința Curții Constituționale s-a spus că declarația de nulitate nu va avea efecte retroactive asupra calculelor definitive deja realizate, a rămas deschisă revizuirea tuturor pensiilor ce erau în lucru.   

Seguridad Social revizuiește din oficiu calcularea a peste 8.500 de pensii

Institutul Național al Securității Sociale revizuiește din oficiu mai mult de 8.500 de pensii, în al căror caz, deși erau deja recunoscute, decizia nu era încă definitivă.

Conform previziunilor Institutului Național al Securității Sociale, 2.200 dintre pensiile revizuite pot crește cu circa 4%. Restul își vor menține cuantumul recunoscut inițial, din diferite motive: aproximativ 3.500 nu vor fi mai mari deoarece au atins de la început 100%; în jur de 800 nu vor crește pentru că norma avea o parcialidad de 67% sau mai mare, iar în aceste cazuri aplicarea coeficientului de 1,5 transformă norma parțială în una completă. Iar cele peste 2.000 care primeau un complemento a mínimos sunt absorbite de creștere.  

Cât am cotizat am avut și zile în care am făcut-o a tiempo parcial.  Pot să fac reclamație dacă pensia mi-a fost deja aprobată, definitiv?  

Nu, nu se poate. Chiar sentința Curții Constituționale a informat că nu va avea caracter retroactiv și va fi necesar să se respecte principiile unui lucru judecat și cel al securității juridice; de aceea pensiile (pensiones de jubilación) deja aprobate, definitiv, nu vor putea fi modificate.       

Deci, singurul lucru care s-a schimbat este sistemul prin care se calculează cuantumul pensiei (pensión de jubilación). Cu această formulă de calcul, mai întâi se calculează baza regulatoare, care este o sumă ce se stabilește prin bazele de cotizare ale lucrătorului (cât a cotizat) și aplicarea anumitor indici corectori. Apoi acestei baze regulatoare i se aplică un procent.

Iată un exemplu: Să spunem că o persoană care o bază regulatoare de 1.000 de euro pe lună. Dacă îndeplinește toate condițiile optime (a cotizat cel puțin 35 de ani și șase luni), i se va aplica un procent de 100%, urmând să aibă o pensie de 1.000 de euro.    

Însă dacă nu ajunge la 35 de ani și 6 luni, i se reduce procentul. Până la recenta sentință a Curții Constituționale, la calcularea lunilor cotizate era un criteriu ce penaliza persoanele care lucraseră cu normă parțială, astfel încât zilele cotizate de acestea „valorau mai puțin” (din cauza aplicării unui coeficient de parcialidad). Astfel, rezulta un procent, de exemplu, de 92%, pensionarul în cauză încasând o pensie de 920 de euro, nu de 1.000. Datorită noului sistem, zilele cotizate cu normă parțială sunt calculate la fel ca și cele cu normă întreagă, iar aceeași persoană despre care am menționat anterior ar putea avea, de exemplu, un procent nu de 92%, ci de 95%, ajungând să primească o pensie nu de 920 de euro pe lună, ci de 950.    

Nu sunt însă schimbări în ceea ce privește forma de calculare a zilelor cotizate pentru accesul la pensionare. Cei cel puțin 15 ani de cotizare de-a lungul stagiului în muncă ce se cer pentru a te putea pensiona (carencia genérica) sau minimum doi în ultimii 15 ani (carencia específica) continuă să fie calculați în același fel ca până acum. 

Nu se schimbă nici sistemul de calcul pentru incapacitate permanentă, moarte și supraviețuire, incapacitate temporară, maternitate și paternitate, nici condițiile pentru accesul la subsidiul pentru persoanele peste 52 de ani. La aceste prestații pentru moment nu sunt schimbări, dar nu pentru că nu ar trebui să se facă nimic în această privință la tribunal, însă chiar Curtea Constituțională recunoaște că în această direcție se află „în afara procedurii sale” în chestiune de lipsă de constituționalitate.    

Noul criteriu al Institutului Național al Securității Sociale pentru calcularea procentului aplicabil bazei regulatoare pentru pensie (pensión de jubilación) când beneficiarul a avut servicii cu normă parțială este disponibil accesând    https://documentacion.eu/criterios/criterio-17-2019-INSS.pdf.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: