Noi in Spania
 
alexandriongroup

Lucrătorii pe cont propriu străini ajută la menținerea pe linia de plutire a sistemului de Securitate Socială

zoom Lucrătorii pe cont propriu străini ajută la menținerea pe linia de plutire a sistemului de Securitate Socială

5 septembrie 2019

Mulți cetățeni străini care vin în Spania își deschid o afacere. În ciuda durerilor de cap pe care le implică să pui bazele unei activități pe cont propriu, lucrătorii străini au compensat din plin scăderea numărului de autónomos de naționalitate spaniolă. În ultimul an, munca pe cont propriu a crescut în Spania doar cu 11.664 autónomos, 0,36%. În aceeași perioadă, numărul lucrătorilor pe cont propriu străini a urcat cu 18.562 – 5,7%. Cu alte cuvinte, întreaga creștere a numărului de lucrători pe cont propriu corespunde celor veniți din alte țări, care au compensat chiar și pierderea din ultimul an a 6.898 autónomos de naționalitate spaniolă. 

Pierderea de cotizanți la sistemul de Securitate Socială este o gravă problemă ce pare să fi prins rădăcini în Spania. Instabilitatea pieței muncii, șomajul și îmbătrânirea populației au dus sistemul de pensii la limită. Acești noi contribuabili ar putea fi un colac de salvare pe termen scurt și mediu pentru a se menține pe linia de plutire modelul actual, destul de zdruncinat. Conform datelor analizate de Uniunea Asociațiilor de Lucrători pe Cont Propriu și de Întreprinzători, lucrătorii pe cont propriu străini activează mai ales în comerț și industria ospitalității, ce cuprind 46,5% (în comerț sunt 95.494 de lucrători; în HoReCa, 64.183).  În sectorul construcțiilor sunt 12,7% dintre lucrătorii pe cont propriu străini (43.461). Pe locul IV sunt activitățile profesionale științifice și tehnice, cu 19.756 autónomos.       

Cea mai mare creștere se înregistrează în rândul chinezilor, numărul lucrătorilor pe cont propriu de această naționalitate crescând cu 2.958 (5,4%); urmează italienii, 2.446 (9,2%); Marea Britanie – 1.771 ( 7,6%) și marocanii – 1.495 (7,2%). Acest clasament variază dacă analizăm numărul total al lucrătorilor pe cont propriu străini. Datele din iulie 2019 arată că 58.081 provin din China; urmează lucrătorii pe cont propriu originari din România – 38. 892; Italia – 28.935; Marea Britanie – 25.245; Maroc – 22.144; Germania – 16.184.    

María José Landaburu, secretarul general al Uniunii Asociațiilor de Lucrători pe Cont Propriu și de Întreprinzători, semnalează că această preocupare de a fi întreprinzător se datorează în principal „dificultății cu care se confruntă când vor să intre pe piața muncii angajându-se într-o firmă, în multe cazuri începând să lucreze pe cont propriu fără nici un sprijin, fără pregătirea sau resursele necesare”.     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: