Noi in Spania
 

Aveți grijă la contractele de închiriere de lungă durată! Pot crește garanțiile cerute chiriașului

zoom Aveți grijă la contractele de închiriere de lungă durată! Pot crește garanțiile cerute chiriașului

19 septembrie 2019

După aprobarea decretului regal cu măsuri urgente în materie de închirieri, proprietarii de imobile nu le mai pot cere chiriașilor cu contracte de cinci și șapte ani oricâte garanții suplimentare vor. Contractele de închiriere semnate începând cu data de 6 martie 2019 nu pot să includă mai mult de două chirii lunare drept garanție – printr-un depozit ori prin aval bancario –, iar fianza se limitează la cuantumul corespunzător unei luni. În plus, dacă cel care închiriază este o persoană juridică, acesta trebuie să își asume cheltuielile de gestionare imobiliară și încheiere a contractului.  

Legea precizează și că garanția (fianza) trebuie să fie în bani și într-un cuantum echivalent cu chirie lunară”, deși poate crește la două chirii lunare când închirierea se face într-un scop diferit de cel al locuirii.

Pe de altă parte, normativa adaugă că de fiecare dacă când închirierea se prelungește, proprietarul poate solicita urcarea garanției (fianza); la rândul său, și chiriașul poate să ceară să i se reducă chiria.    

Însă surse din Agenția Negociatoare a Chiriilor vorbesc de un „gol legal” în normativă, fapt ce face posibilă „creșterea fără limită a acestor garanții” în cazurile contractelor de lungă durată. „În cazul închirierilor care se semnează pe perioade inițiale de peste cinci sau șapte ani, este posibil să se ceară chiriașilor mai multe garanții economice decât permite decretul; ba chiar s-ar putea include în acest grup închirierile care prevăd un an de prelungire, până la șase”, a explicat, pentru ziarul ABC, directorul Agenției de Negociere a Chiriilor, Ramón Zurdo.   

În această linie, Zurdo atrage atenția că o creștere a duratei contractului de închiriere ar putea să le aducă avantaje și celor care închiriază: „Prelungirea cu încă un an i-ar permite proprietarului să ceară garanții mai mari chiriașului, astfel având mai bine acoperit riscul când închiriază”.     

Zurdo vorbește și de o soluție care i-ar ajuta și pe chiriași: „Părțile ar putea să cadă de acord să nu se aplice penalizări mai mari pentru chiriași în caz de renunțare și să se mențină aceleași care există pentru închirierile de un an ce se poate prelungi până la cinci, chiriașii având posibilitatea să nu prelungească închirierea la sfârșitul anului”.

Părțile pot să stabilească orice tip de garanție pe care trebuie să o respecte chiriașul, pe lângă garanția în bani. În cazul închirierii unei locuințe, în contracte de până la cinci ani, sau de până la șapte dacă cel care închiriază este o persoană juridică, valoarea acestei garanții adiționale nu poate să fie mai mare de două chirii.  

Pe de altă parte, prin noul decret regal s-a extins la cinci ani prelungirea contractului față de trei, cât erau înainte, și s-a revenit la situația din 1994 pentru calcularea creșterilor în funcție de IPC (Índice de precios de consumo).     

În ciuda tuturor măsurilor, prețurile acestei piețe au urcat continuu, într-un sector ce s-a scumpit în medie cu 50% în doar cinci ani.     

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: