Noi in Spania
 

Gabi Balint: „Spania e a doua casă pentru mine, are un loc special în inima mea”

zoom Gabi Balint: „Spania e a doua casă pentru mine, are un loc special în inima mea”

15 iunie 2017

„Fotbalul din România nu mai este ce-a fost odată, și din cauza asta suferă și echipa națională. Rezultatele sunt mediocre și, din păcate, nu prea văd viitor în momentul acesta. Dar să sperăm că, totuși, cei care conduc destinele fotbalului românesc o să facă tot posibilul ca fotbalul nostru să revină acolo unde a fost odată. Sunt șanse, important este să facă ceea ce trebuie – să se creeze condiții, să se promoveze tineri”. Este declarația lui Gabi Balint, unul dintre cei mai mari fotbaliști ai noștri, datorită căruia Steaua a câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla.

„Am marcat un gol din penalti, în prelungiri, la executarea loviturilor de pedeapsă. 

Steaua a avut atunci o echipă de aur, cu un mare portar, Duckadam, care a apărat patru penaltiuri”, ne-a declarat, simplu, în cadrul interviului pe care a avut amabilitatea să ni-l acorde pe stadionul din Quart de Poblet (Valencia), pe 28 mai, când a avut loc un meci amical între echipele de români FC Valencia.ro și FC Europa.ro, în lupta pentru primul Trofeu Alexandrion din diaspora, eveniment organizat în cadrul Zilei Alexandrion, alături de Balkanica Distral, importator de produse alimentare din România, Bulgaria, Polonia, Moldova, Serbia.

Învingătorul de la Sevilla a dat lovitura de începere la acest meci amical. „Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să mă întâlnesc cu compatrioții, să vorbim despre fotbal, să facem poze… E plăcut să vezi că ești admirat, că lumea nu te uită”, ne-a mărturisit.  

După trei ani extraordinari la Real Burgos, e normal să spună că Spania i-a rămas în suflet.

„Spania e a doua casă pentru mine, are un loc special în inima mea. Am jucat trei ani în Burgos, au fost trei ani frumoși de fotbal. Mă iubește foarte mult lumea de acolo. Au promovat de curând în Liga a III-a, le-am trimis un mesaj video, s-au bucurat mult…”, ne-a spus.

„E frumos când lași loc de bună ziua pe unde treci… Am prieteni și în Valencia, mă bucur că i-am revăzut…”, ne-a mărturisit marele fotbalist.

Câți ani de carieră are Gabi Balint?

„Am început fotbalul de când eram mic. Am debutat la Sângeorz-Băi, unde m-am născut. Acolo am jucat primii ani și la 13 ani am avut prima legitimație după ce am intrat în echipa de Juniori a orașului, care era antrenată de tatăl meu. La 14 ani am debutat în Divizia C, la echipa orașului, unde am jucat un an. Apoi m-am transferat la Gloria Bistrița și după aceea am ajuns la București, la clubul de fotbal Luceafărul, la juniori. În ”81 am semnat cu Steaua, unde am jucat nouă ani, apoi am jucat trei ani în Spania, la Burgos. Aceștia sunt cei mai importanți ani din cariera mea de fotbalist, 12 ani la un nivel înalt”, rezumă eroul nostru de la Sevilla.  

Un fotbalist bun se naște sau prin muncă poate să crească?

„Sunt fotbaliști care s-au născut cu talent, de exemplu, Hagi, Dobrin. Sunt jucători care parcă au în sânge fotbalul. Dar nu este suficient, oricum trebuie să muncească foarte mult. Sunt și fotbaliști care poate nu s-au născut cu talent, dar și-au văzut de treabă, s-au pregătit bine, și au ajuns la fotbalul de performanță. Eu cred că am avut din ambele, adică am avut și puțin talent, dar și muncă foarte multă, sacrificii”, spune.  

Atrage atenția că „viața de fotbalist e scurtă, de aceea trebuie să profiți cât mai mult, să joci cât mai mult”.

„Eu m-am trezit cu o accidentare la 30 de ani, și a trebuit să abandonez. S-a întâmplat la Burgos, am fost operat de două ori. Ulterior a trebuit să mă las…”, adaugă, cu vocea puțin schimbată.

După o carieră ca antrenor la naționala României, la Sportul Studențesc, Galatasaray,

Sheriff Tiraspol, FCU Politehnica Timișoara, apoi ca selecționer al naționalei Republicii Moldova, Balint s-a implicat în televiziune, semnând un contract cu un foarte cunoscut post de televiziune, bucurându-i pe microbiști cu comentariile sale savuroase în cadrul emisiunii sportive moderate de ziaristul Radu Naum.

Dacă fotbalul merge cum merge, cum vede situația în țară în general?

„Cred că și țara ar putea să meargă mult mai bine. Din păcate, au fost foarte mulți oameni care nu au ajutat cu nimic progresul, ba, din contra, au frânat foarte mult evoluția noastră. Nu mai vorbesc de cei care au făcut alte lucruri, și-au însușit bani în mod necuvenit… Nu am avut niște conducători buni, care să dorească să facă ceva pentru țară. Cred că există astfel de oameni, problema este că nu știm să-i alegem. Consider că sunt persoane care ar putea să ducă țara noastră mai departe, mai bine decât până acum. Important este să știm să-i votăm, că de multe ori le dăm votul și pe urmă ne pare rău...”   

L-am rugat pe Gabi Balint, una dintre legendele fotbalului românesc, să le transmită     

un mesaj compatrioţilor de aici.

„Le urez românilor din Spania să facă ceea ce simt, unde se simt mai bine. Dacă au ales acest drum, să trăiască în Spania, foarte bine! Important este să demonstreze tuturor că sunt capabili de multe lucruri frumoase, și sunt sigur că așa se întâmplă cu foarte mulți dintre ei. Îmi place când se întâlnesc, pentru că e bine să rămânem uniți, să se facă întâlniri precum Trofeul Alexandrion, măcar o dată la câteva luni, la un mic și-o bere, cum spunem noi, românii… E foarte important să rămânem uniți, să ne ajutăm. Le doresc să fie sănătoși, în primul rând, că restul… Sunt vrednici!”

 

Gavril Pele Balint (n. 3 ianuarie, 1963, Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud), cunoscut ca Gabi Balint, este un fost fotbalist român, devenit antrenor de fotbal după încheierea carierei de jucător. Gabi Balint a fost membru în prima echipă românească de fotbal care a câștigat Cupa Campionilor Europeni (1986) și Supercupa Europei (1987), Steaua București. A jucat pentru Echipa națională de fotbal a României în perioada 1982-1992, participând ca jucător la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990.  

La 27 de ani, Balint se transferă – după un Mondial reușit, și cu o experiență fabuloasă în spate, fiind un jucător super polivalent – în Spania, la Real Burgos, care plătește 800.000 de dolari pentru el.

Sezonul 1990-1991 este excelent, cu 37 de meciuri și 10 goluri, jucând ca vârf. Balint, spre deosebire de alții, s-a adaptat foarte bine la rigorile profesionalismului. Burgos termină pe 11.

Sezonul 1991-1992 aduce alte cifre remarcabile, adică 29 de meciuri și 11 goluri, în Primera, Burgos terminând pe 9, iar Balint fiind vedeta echipei, întâlnindu-se în meciuri directe cu prietenul său, Hagi, de la Real Madrid.

Sezonul 1992-1993 este început în nota obișnuită, cu 17 meciuri și 6 goluri, pentru Real Burgos, jucând, printre alții, și împotriva lui Lăcătuș, care evolua la Oviedo, sau împotriva lui Mateuț, de la Zaragoza.

O accidentare foarte gravă îl va scoate definitiv din viața de fotbalist, forțându-l să pună ghetele în cui la 30 de ani neîmpliniți. Cu siguranță, Balint ar mai fi jucat cel puțin 2-3 sezoane în Spania, media sa de goluri recomandându-l către o carieră lungă, asigurată de calitatea vieții sportive și a capacității fizice deosebite.

Gabi Balint și-a început cariera de antrenor în 1994, la vârsta de 31 de ani, când a fost numit secundul lui Anghel Iordănescu la naționala României. Patru ani mai târziu el preia echipa Sportul Studențesc ca antrenor principal, dar în mai 2000 el este chemat din nou în staff-ul naționalei, care se pregătea pentru Euro 2000. În vara lui 2000, Gabi Balint a devenit secundul lui Mircea Lucescu la Galatasaray, totuși, el a părăsit echipa după doar un sezon, pentru a se alătura din nou la naționala României ca antrenor secund, de această dată sub mandatul lui Gheorghe Hagi.

După demisia lui Hagi, Balint a plecat la Sheriff Tiraspol, unde a fost numit în calitate de antrenor principal în anul 2002. Cu Sheriff el a câștigat campionatul Moldovei, Divizia Națională. În 2003, s-a reîntors în România și a semnat cu Sportul Studențesc, care juca în Liga a II-a, și a condus echipa spre promovare în Liga I.

În 2004 Balint s-a reîntors ca antrenor secund la Galatasaray, în stafful lui Gheorghe Hagi.

În 2005, el a devenit antrenor secund la FCU Politehnica Timișoara, colaborând din nou cu Hagi. La demisia lui Hagi a plecat și Balint. Doi ani mai târziu, însă, Balint se reîntoarce la FC Timișoara ca antrenor principal.

În 2010, el devine selecționerul naționalei Moldovei, dar, după campania de calificări pentru Euro 2012, contractul său a expirat și nu a mai fost prelungit. După asta Balint s-a implicat în televiziune.

Pentru realizările sale din domeniul sportiv a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: