Noi in Spania
 
alexandriongroup

Prinţesa Veşnică, un film despre Nadia Comăneci, regizat de Katie Holmes

Prinţesa Veşnică, un film despre Nadia Comăneci, regizat de Katie Holmes

12 martie 2015

Prinţesa Veşnică/ Eternal Princess, un scurtmetraj de 30 de minute regizat de Katie Holmes, care prezintă viaţa extraordinară a gimnastei române Nadia Comăneci, va avea premiera la Festivalul Tribeca de la New York, care se va desfăşura în acest an în perioada 15-26 aprilie.

Potrivit indiewire.com, filmul prezintă „extraordinara viaţă a faimoasei gimnaste române Nadia Comăneci, care, la vârsta de 14 ani, a obţinut primul 10 perfect, în timpul Olimpiadei din 1976, şi care, acum, este o mamă iubitoare, filantrop şi un nume marcant în sport”.

Nadia Comăneci şi Katie Holmes sunt prietene, potrivit unei declaraţii făcute de fosta soţie a lui Tom Cruise. În luna februarie, Katie Holmes a publicat o fotografie pe contul său de Instagram în care era surprinsă făcând stretching alături de fosta gimnastă Nadia Comăneci.

„Întinzându-mă pe acoperiş cu minunata mea prietenă Nadia”, a scris Katie Holmes în descrierea fotografiei.

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti. De la 6 ani, Nadia a început să practice gimnastica, iar la 11 ani, a ocupat locul I în proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori, dar şi în concursul pe echipe. Doi ani mai târziu, la Internaţionalele României, Nadia Comăneci s-a clasat pe primul loc la cinci probe: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri. În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol.

La Jocurile Olimpice de la Montreal Nadia a devenit prima gimnastă din era modernă a acestui sport care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale. Până la sfârşitul competiţiei, gimnasta din România a mai obţinut încă şase note de zece. Nadia Comăneci a cucerit trei medalii de aur la Montreal, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria Hall of Fame a gimnasticii internaţionale. Nadia a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, Scrisori către o tânără gimnastă. Nadia a devenit, în 1999, primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU, cu ocazia anului internaţional al voluntariatului. Nadia Comăneci este preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică, preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti şi membru al Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. În ianuarie 2007 a fost distinsă de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român cu titlul de cea mai bună sportivă a secolului XX, iar din partea Comitetului Internaţional Olimpic a primit de două ori Ordinul Olimpic.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: