Noi in Spania
 

Gospodăriile tărăneşti care vor să ofere servicii turistice pot înfiinţa un Punct Gastronomic Local

zoom Gospodăriile tărăneşti care vor să ofere servicii turistice pot înfiinţa un Punct Gastronomic Local

7 martie 2019

Micile ferme, exploataţiile familiale, stânele sau adăposturile pescăreşti care doresc să ofere servicii de alimentaţie publică, fără să deţină forme organizate de turism, pot înfiinţa Puncte Gastronomice Locale, bucătării particulare care servesc preparate specifice zonei.

Cadrul legislativ şi fiscal al Punctelor Gastronomice Locale este finalizat, deci acestea pot fi înfiinţate şi exploatate, precizează un comunicat al Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23.

Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază şi doresc să ofere servicii de alimentaţie publică în deplină siguranţă pentru consumator, fără să deţină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unităţile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică (turism rural, ecoturism, turism cultural).

„Lucrăm de aproape 3 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că am ajuns la acest rezultat”, a spus Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, organizaţia iniţiatoare.

Elaborarea cadrului administrativ pentru funcţionarea Punctelor Gastronomice Locale a fost demarată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016 şi a beneficiat de sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Demersul, care s-a bazat pe un proces de consultare publică, a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din mediul rural pot desfăşura activităţi economice care să nu fie doar profitabile, ci să şi contribuie la consolidarea profilului identitar al zonei respective.

Pentru a-i ajuta pe cei interesaţi să înţeleagă mai bine în ce constă această facilitate, Asociaţia a pregătit un Ghid de bune practici uşor de parcurs, care a fost recent completat cu o adresă a MADR care clarifică aspectele fiscale. Aceste documente pot fi consultate pe site-ul Asociaţiei (http://rowmania.ro).

Cei ce doresc să înfiinţeze un Punct Gastronomic Local pot intra în legătură cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul în care locuiesc.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: