Noi in Spania
 

Hotelierii au rămas fără forță de muncă

zoom Hotelierii au rămas fără forță de muncă

4 aprilie 2019

Deficitul de pe piața forței de muncă din industria turismului din România este de 20%, raportat la cei 500.000 de oameni care sunt deja angajați în acest domeniu, în mod direct sau indirect, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), pe 27 martie, într-o conferință de presă pe tema crizei forței de muncă din industria de turism autohtonă.

„De foarte mult timp am discutat despre problemele din industrie, iar așteptările noastre nu au fost fructificate. Industria turismului a alunecat spre alte soluții pentru a rezolva problemele forței de muncă în turism, cum ar fi importul de forță de muncă din țările non-UE.

Cea mai bună variantă în care merită să investim este susținerea sistemului educațional românesc.

Drept urmare, federația noastră a găsit soluții pentru a reuși și vom rezolva parțial problema crizei de forță de muncă. În caz că nu se vor rezolva aceste probleme, perspectivele sunt sumbre, iar dezvoltarea de noi hoteluri, de noi restaurante va încetini, iar potențialul turistic va scădea, la fel și calitatea serviciilor. Suntem forțați să investim în tinerii aflați în școlile de turism.

Dacă nu vom investi în educație, estimăm că deficitul forței de muncă pe care o vom avea în turism se va accentua, pentru că vor fi turiști români care vor prefera să meargă în străinătate, în detrimentul vacanțelor din țară.

La ora actuală, în turismul din România lucrează 500.000 de oameni, direct sau indirect, iar deficitul pe acest segment se ridică la 20% din acest total”, a spus Ile.

Datele prezentate la sfârșitul lunii trecute de către oficialul FIHR arată că platformele de recrutare au din ce în ce mai multe anunțuri cu „joburi” disponibile în turism, un exemplu în acest sens fiind OLX unde, în perioada iulie-decembrie 2018, existau 19.805 de posturi disponibile în industria ospitalității.

Pe de altă parte, un studiu realizat KPMG, la cererea Confederației Patronale Concordia, din care FIHR face parte, relevă faptul că la nivelul unei populații de 4.875.656 de tineri în vârstă de 15-34 ani, există o pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor, respectiv numai 1,2% au lucrat pe perioada studiilor.

În plus, pentru 44,1% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor; pentru 35,3%, într-o oarecare măsură; pentru 13,6%, puțin, și pentru 7,1%, deloc.

Totodată, peste 30% dintre tinerii absolvenți cu studii superioare au o ocupație din grupele majore de ocupații 3-9, care necesită studii medii, iar 10,2% dintre cei chestionați, cu studii medii, au o ocupație din grupa majoră de ocupații 9, corespunzătoare muncitorilor necalificați.

În perioada 12-13 aprilie, FIHR va organiza un eveniment național în zeci de orașe și hoteluri, prin care unitățile hoteliere din întreaga țară vor primi circa 4.000 de elevi (între 14 și 19 ani) și studenți, cărora le vor arăta ce înseamnă un loc de muncă în industria ospitalității.

Cu această ocazie, aproximativ 100 de hoteluri din 30 de orașe își vor deschide porțile, fiind un eveniment la nivel național organizat de FIHR cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, al Asociației Liceelor Hoteliere și de Turism și a Institutului Francez din România.

De asemenea, în cadrul proiectului bilateral Rencontres franco-roumaines du tourisme, a fost constituită o rețea-pilot de 17 licee de turism și alimentație publică. În anul 2017, aceste licee s-au organizat în Asociația Liceelor Hoteliere și de Turism din România – ARLIHT. În perioada 27-28 mai, FIHR, în parteneriat cu Institutul Francez din România, MEN și ARLIHT va organiza la Sibiu Forumul Rencontres franco-roumaines du tourisme.

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: