Noi in Spania
 
alexandriongroup

Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie este de 4.000-5.000 de oameni

zoom Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie este de 4.000-5.000 de oameni

20 iunie 2019

Deficitul de forţă de muncă din industria de morărit şi panificaţie din România este de 4.000 -5.000 de oameni, în jur de 10% din totalul lucrătorilor din acest sector, care înregistrează în prezent 40.000-45.000 de angajaţi, a declarat, pe 12 iunie, vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie – ROMPAN, Pavel Virgil, într-o conferinţă de specialitate.

Lipsa forţei de muncă este principala problemă cu care se confruntă industria de morărit şi panificaţie din România. Nu cred că este o noutate pentru nimeni. Oricine vorbeşte cu un angajator se plânge de acest lucru. Din păcate, însă, aspectul este mai complex, în sensul că nu vorbim numai de o lipsă din punct de vedere numeric. Dacă ne raportăm la total cifră de angajaţi din industria noastră, în jur de 40-45.000 de lucrători – deci suntem un angajator foarte important al României – deficitul este undeva la 4.000-5.000 de oameni, în jur de 10% din angajaţi ne lipsesc. Problema este că şi calitativ aceştia de multe ori lasă de dorit”, a spus Virgil.

El a precizat că patronatul din industrie militează pentru formarea profesională a tinerilor, iar autorităţile ar trebui să regândească piaţa muncii.

„Nu găsim ceea ce dorim, iar în sensul acesta am militat şi încercăm să realizăm activităţi de formare profesională. Este un lucru foarte important pentru care nu numai patronatele, ci şi sistemul de învăţământ, ministerul de resort, trebuie să se implice şi să gândească altfel piaţa muncii pentru că toată lumea se plânge de aceste aspect”, a subliniat Pavel Virgil.

Investiţiile făcute în sectorul de morărit şi panificaţie din România în ultimii 30 de ani au depăşit 750-800 de milioane de euro, iar potrivit patronatului, produsele şi tehnologiile folosite „nu sunt cu nimic mai prejos decât cele din alte ţări europene”.

Piaţa de morărit şi panificaţie a crescut la 3 miliarde de euro, fiind pe primul loc în industria alimentară.

În piaţă sunt active 4.500 de firme, iar ROMPAN, prima asociaţie constituită în România în 1990, cuprinde peste 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: