Noi in Spania
 

Mamele cu cel puțin trei copii vor ieși la pensie mai devreme

zoom Mamele cu cel puțin trei copii vor ieși la pensie mai devreme

1 august 2019

Pensiile din sistemul public din țara noastră se vor stabili, începând cu 2021, pe baza unei noi legi. Actul, publicat în Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019, introduce și o reducere a vârstei de pensionare a femeilor care au trei sau mai mulți copii. Reducerea va fi acordată doar în anumite condiții.

O serie de modificări importante vor fi aduse, din septembrie 2021, sistemului public de pensii din România, odată ce Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii va intra în vigoare, înlocuind actuala Lege a pensiilor publice.

Noua lege a pensiilor se va aplica etapizat până în septembrie anul 2021, când va intra integral în vigoare, iar acest act normativ nu va modifica vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, legea nouă va da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede legea.

Însă reducerea aceasta nu se va putea cumula cu nici o altă reducere a vârstei de pensionare prevăzută de noua Lege a pensiilor.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare, potrivit prevederii citate mai sus.

Legea nouă a pensiilor prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste mame vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare copil, începând cu al patrulea. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

De asemenea, reducerea se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani (din 2030, până atunci limita fiind atinsă treptat – anul acesta, de exemplu, e de 61 de ani), iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

În condițiile amintite mai sus, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat activ la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: