Noi in Spania
 

Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE

zoom Telemeaua de Sibiu, al şaptelea produs românesc înregistrat la UE

24 octombrie 2019

Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat pe 16 octombrie decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul „Telemea de Sibiu”.

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minimum 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului „Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune.

Asociaţia producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.

România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată, Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată. 

Potrivit directorului general al Direcţiei de industrie alimentară din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Amelia Elena Rus, alte patru dosare au fost trimise în analiză la Comisia Europeană pentru obţinerea înregistrării pe sisteme de calitate europeană, respectiv Caşcavalul de Săveni, Salata de icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcinta dobrogeană.

„Alte 11 produse au fost identificate cu potenţial de recunoaştere la nivelul Uniunii Europene, iar la Direcţia de industrie alimentară mai sunt alte două produse. Practic, în cei peste doi ani s-au identificat peste 300 de produse tradiţionale cu care ne putem mândri la Uniunea Europeană. În perioada 2017-2019 au fost înregistrate şi 9 băuturi spirtoase la nivelul UE, precum Pălinca, Ţuica de Argeţ, Ţuica Zetea de Medieşu Aurit, Horinca de Cămârzana, Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea şi Vinars Segarcea”, a adăugat Elena Rus.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: